Cine înfurie francezii, cine amplifică violențele? Ce au descoperit autoritățile, scormonind Internetul

09 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cine înfurie francezii, cine amplifică violențele? Ce au descoperit autoritățile, scormonind Internetul

Autorităţile franceze au lansat verificări după multiplicarea conturilor false destinate să amplifice, pe reţelele sociale, contestaţia exprimată de "vestele galbene", au informat sâmbătă surse apropiate dosarului, citate de presa franceză.

Secretariatul general al apărării şi securităţii naţionale (SGDSN) se ocupă de coordonarea verificărilor în curs, a explicat această sursă.

Sute de conturi de pe rețelele de socializare, care au legătură cu Rusia, au încercat să amplifice protestele de stradă ce zguduie Franța, relevă o analiză a unei companii de securitate cibernetică la care au avut acces jurnaliștii de la publicația „The Times”.

Această rețea de conturi a făcut să circule mesaje pe Twitter care se concentrau asupra violenței și haosului generat de protestele „vestelor galbene”. 

În momentul în care au izbucnit revoltele, luna trecută, un grup de aproape 200 de conturi aflate sub monitorizare au transmis aproximativ 1.600 de tweet-uri sau re-tweeturi  pe zi!

O mare parte dintre aceste conturi par să fie așa-numite „conturi-fantomă” care, aparent, ar aparține unor persoane din Vest.

Însă, potrivit unei analize făcute de compania New Knowledge, aceste conturi au răspândit informații folosind fotografii cu protestatari răniți la alte evenimente, pentru a construi imaginea unei poliții extrem de brutale.

Serviciile franceze sunt atente la manipularea informaţiei, dar este prea devreme să se pronunţe în legătură cu afirmaţiile cotidianului britanic ”The Times”, potrivit unei alte surse apropiate dosarului.

Este un subiect care necesită investigaţii adânci şi complexe, a precizat sursa.

După peste trei săptămâni de mobilizare, mişcarea "vestelor galbene" a organizat sâmbătă o nouă zi de acţiuni marcată de violenţe.

Pentru a răspunde revendicărilor acestei mişcări apărute pe reţelele sociale, guvernul francez, printre altele, a renunţat la majorarea taxelor pentru carburanţi, prevăzută pentru ianuarie 2019. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră