Deputaţii britanici au respins - cu un scor foarte strâns -, miercuri, opţiunea unei ieşiri din Uniunea Europeană (UE) fără acord, însă riscul unei rupturi brutale continuă să planeze în cazul în care Londra nu reuşeşte să se înţeleagă cu Bruxellesul.
În total 312 deputaţi au votat împotriva acestei posibilităţi, iar alţi 308 în favoarea ei.
Premierul britanic Theresa May, hotărât să impună acordul divorţului pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană (UE), urmează să le propună joi deputaţilor să se exprime din nou prin vot - a treia oară - asupra acestui text, respins deja de două ori.
Cu 15 zile înaintea datei Brexitului, o moţiune guvernamentală urmează să fie dezbătută în Camera Comunelor, care propune o scurtă amânare a Brexitului, prevăzut la 29 martie, până la 30 iunie, dacă deputaţii aprobă acordul până miercuri, 20 martie.
În cazul în care acordul este respins din nou, atunci amânarea va avea loc până dincolo de 30 iunie şi va implica ca regatul să organizeze alegeri europene în mai, se precizează în moţiune.
”O scurtă prelungire tehnică ne va fi oferită doar dacă avem un acord”, a avertizat miercuri seara May, în faţa deputaţilor, foarte împărţiţi şi incapabili, până în prezent, să degajeze o majoritate cu privire la calea de urmat a Brexitului.
Conducătoarea conservatoare nu-şi ascunde preferinţa unei scurte amânări, pentru a putea să pună în aplicare, în sfârşit, rezultatul referendumului prin care britanicii au hotărât, în proporţie de 52%, să părăsească UE după 46 de ani de „mariaj”.
UE a subliniat că o cerere a unei amânări este necesar să fie justificată şi acceptată în unanimitate de cele 27 de state membre.