Criză de personal medical şi infirmieri pentru îngrijire la domiciliu în Germania

30 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Criză de personal medical şi infirmieri pentru îngrijire la domiciliu în Germania

Una dintre cele mai mari provocări pentru Guvernul de la Berlin este asigurarea personalului calificat necesar în sistemul medical şi de îngrijire la domiciliu, scrie Deutsche Welle, care a pregătit un material video care sintetizează această chestiune.

Ministrul federal al Sănătăţii vrea să înfiinţeze cel puţin 8000 de posturi noi. Însă, în sistemul sanitar şi de îngrijire la domiciliu, deja există 36.000 de posturi neocupate, adaugă sursa citată.

Evoluția demografică este din ce în ce mai vizibilă în Germania. Odată cu îmbătrânirea progresivă a populației și creșterea speranței de viață, nevoia de servicii de îngrijire staționare și ambulatorii este în creștere, scrie și make-it-in-germany.com.

Potrivit unei analize a penuriei de personal realizate de Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă, doar 29 de persoane sunt interesate de cele 100 de posturi vacante de infirmieri și infirmiere în geriatrie. Lipsa de resurse umane calificate în profesiile din domeniul sănătății este deci o provocare majoră pentru Germania, scrie sursa citată.

O analiză amplă dată publicității de Hesamag explică faptul că sistemul german de sănătate recrutează de mai mulți ani personal de îngrijire din Europa de Est, inclusiv din România. Un fenomen care ia amploare, explică sursa citată.

Potrivit ciferelor date publicității de Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, abia la 15 săptămâni după vacantarea unui post de infirmier se găsește cineva calificat pentru a-l ocupa.

Iar Europa de Est nu este singura sursă de infirmieri migranți pentru structurile de îngrijire germane. Din ce în ce mai mulți spanioli, portughezi și greci vin să muncească în Germania, din cauza crizei economice care afectează sudul Europei.

Oricine dorește să exercite profesia de infirmier în Germania are nevoie de o autorizație din partea statului. Pentru a obține o recunoaștere a calificărilor sale profesionale, acestea trebuie să fie adaptate la nivel lingvistic și tehnic. O cerere de recunoaștere profesională poate fi depusă la autoritatea competentă a landului în care persoana dorește să lucreze. Recunoașterea profesională obținută acolo este valabilă în toată Germania

Pentru diplomele obținute într-o țară a Uniunii Europene sau într-un stat membru al Spațiului Economic European, calificarea profesională este recunoscută în general în mod automat. Totuși, este nevoie de cunoștințe de limbă germană. Cele necesare în Germania sunt conform exigențelor pentru exercitarea profesiei, ceea ce corespunde nivelului B1 sau nivelului B2 din Cadrul European Comun de Referință.

Pentru mai multe informații privind procedura de recunoaștere, examenele, stagiile de adaptare și autoritățile germane competente, consultați pagina  www.anerkennung-in-deutschland.de.

URMĂRIȚI VIDEOCLIPUL REALIZAT DE DEUTSCHE WELLE ACCESÂND ACEASTĂ PAGINĂ.

Alte stiri din Externe

Ultima oră