Săptămâna trecută, o ştire din Germania, mai precis de la Trier, stârnea decă nu indignare, cel puţin mirare, în restul lumii. La 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx, la Trier, o statuie oferită de China a fost cea care a provocat polemica. Statuia gigantică, cu efigia filosofului, a fost oferită oraşului natal al acestuia, şi dezvelită vinerea trecută, dar cadoul Beijing-ului a fost primit cu reţinere şi chiar indignare la faţa locului. Câteva asociaţii au şi protestat sâmbătă la inaugurarea acesteia.
Marx este coautor al Manifestul Partidului Comunist, alături de Friedrich Engels. Potrivit Manifestului, toată istoria omenirii este bazată pe diferenţele de clasă. Guvernul capitalist al Chinei îi prezintă lucrarea ca pilon central al modului său de guvernare.
Însă Marx rămâne o personalitate controversată în rândul germanilor, dintre care mulţi au trăit sub guvernul comunist al Uniunii Sovietice, inspirat de acest filosof. Acelaşi lucru se poate spune despre toţi europenii din statele foste comuniste, care au avut parte de regimuri care şi-au pus amprenta pe generaţii întregi.
Teoriile lui Marx au fost folosite de adepţii lucrărilor sale pentru a pune bazele comunismului, un regim în care clasele sociale şi proprietatea privată dispar.
Asociaţiile germane care apără amintirea victimelor comunismului şi-au exprimat furia. La aproape 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, ele au considerat drept o injurie ridicarea unui monument celui a cărui gândire serveşte drept model unora dintre cei mai răi dictatori ai secolului XX-lea.
Lovitura a venit când s-a aflat că la comemorarea lui Karl Marx a participat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Care, nici mai mult, nici mai puţin, a făcut declaraţii uimitoare, prin prisma celor care au trăit în comunism. El a spus că în prezent Marx „este blamat pentru lucruri de care nu este responsabil şi pe care nu el le-a cauzat prin ceea ce a scris”. „Acestea au fost cauzate de persoanele care au reinterpretat ceea ce a scris el, relevând chiar opusul ideilor sale”.
Mulţi s-au întrebat ce a căutat Juncker acolo. Şi mai ales de ce nu există reacţii faţă de participarea sa la comemorare şi faţă de cele declarate.
Iată că din Europa încep să se audă voci.
Platforma Europeană pentru Memorie şi Conştiinţă (The Platform of European Memory and Conscience) doreşte să-şi exprime regretul faţă de participarea lui Jean-Claude Juncker la ceremonia de comemorare a lui Karl Marx, se arată într-un comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
"Platforma Europeană pentru Memorie şi Conştiinţă şi IICCMER, în calitate de membru al platformei, nu pot fi de acord cu aceste acţiuni, din moment ce ele întinează memoria milioanelor de victime ale Comunismului. Ideologia comunistă, care se bazează pe activitatea lui Marx, continuă să ucidă şi să oprime oameni din multe locuri ale lumii. Aceasta este pusă în practică, în mod special, în China, sponsorul statuii dezvelite în timpul evenimentului la care domnul Juncker a participat.
Un alt membru al Platformei, Institutul Memoriei Istorice din Estonia, a comunicat la 5 mai că, prin participarea la festivităţile de la Trier, Germania, organizate cu ocazia sărbătoririi a 200 de ani de la aniversarea lui Karl Marx, preşedintele Comisiei Europene ignoră destinul a milioane de victime ale Comunismului”, se arată în comunicatul postat pe site-ul IICCMER.
Preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a dat asigurări miercuri că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, "nu este comunist", precizând că se va informa cu privire la motivul participării acestuia la un eveniment în memoria lui Karl Marx, scrie agerpres.ro.
"Vă asigur că Jean Claude Juncker nu este comunist (...) El întotdeauna a combătut comunismul", a declarat Joseph Daul, miercuri, la sediul Partidului Naţional Liberal, după o întrevedere pe care a avut-o cu preşedintele PNL, Ludovic Orban.
Daul a făcut aceste comentarii fiind întrebat ce părere are despre faptul că Juncker a participat la dezvelirea unei statui a lui Marx.
CITIŢI ŞI: Ce le lipsea nemţilor: o statuie uriaşă a lui Karl Marx (VIDEO)