Trupele americane au părăsit Afganistanul. Ultimul zbor de la Kabul a încheiat 20 de ani de prezență în această țară

31 Aug 2021 | scris de I.D.
 Trupele americane au părăsit Afganistanul. Ultimul zbor de la Kabul a încheiat 20 de ani de prezență în această țară

Pentagonul a anunţat, luni seară, că trupele americane au părăsit Afganistanul, după 20 de ani, iar operațiunile de evacuare de pe aeroportul internațional din Kabul s-au încheiat. Ultimul avion a decolat de la Kabul, a anunţat generalul Kenneth McKenzie. „Sunt aici pentru a anunța finalizarea retragerii noastre din Afghanistan, la capătul misiunii militare de evacuare a cetățenilor americani, a resortisanților țărilor terțe și a afganilor vulnerabili”, a declarat luni, generalul Kenneth F. McKenzie, într-o conferință de presă.

Plecarea ultimului avion marchează o retragere haotică a americanilor din Afganistan, care a fost grăbită de rapida preluare a puterii în țară de către talibani și de un înfricoșător și tragic atentat care a ucis 13 militari americani și peste 170 de cetățeni afgani.

Peste 120.000 de persoane au fost evacuate din 14 august până azi, realizându-se cea mai amplă operațiune de evacuare pe cale aeriană din istorie, dar condițiile de securitate într-o permanentă deteriorare și haosul de pe aeroport s-au soldat cu abandonarea câtorva americani și a unor mii de aliați afgani, comentează The Washington Post.

La Kabul s-au auzit focuri de armă, aparent pentru a sărbători plecarea americanilor.

Generalul McKenzie a precizat că 80.000 de civili au fost evacuaţi în ultimele săptămâni.

„Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul. Dacă evacuările militare s-au încheiat, misiunea diplomatică va continua”, a spus McKenzie.

Prezenţa în Afganistan s-a soldat cu decesul a 2461 de militari americani şi civili şi peste 20.000 de răniţi, a precizat McKenzie, care a mai spus că în ultimele cinci avioane care au părăsit Kabulul nu se afla niciun american.
McKenzie a subliniat că în Afganistan sunt 20.000 de luptători ISIS şi a precizat că talibanii vor fi „foarte ocupaţi cu ISIS-K”.

„Am făcut istorie”, a spus un oficial al talibanilor, imediat după anunţul Pentagonului.

Criza din Afganistan poate trimite spre Europa alte câteva milioane de refugiați, conform experților internaționali, și chiar până la 10 milioane, așa cum previzionează ambasadorul Afganistanului în Bulgaria. În fața crizei, turcii ridică ziduri groase de trei metri înălțime la granița cu Iranul iar Grecia detaşează forţe de poliţie şi echipamente suplimentare la frontiere. Presiunea migraționistă crește, pe fondul unor cifre îngrijorătoare, deja existente.

România a plecat în Afganistan, acum 19 ani, cu câteva obiective strategice majore în minte: mai întâi, să sprijine partenerul strategic american, care fusese subiectul atacului terorist de la 11 septembrie, şi să combată terorismul.

De aceea am fost prezenţi până la final în operaţiunea Enduring Freedom, apoi în misiunea NATO ISAF, până la misiunea finală a Alianţei, Resolute Support. Apoi România a dorit să se comporte ca membru NATO, să demonstreze utilitatea, interoperabilitatea şi calitatea forţei dislocate, relaţia cu afganii din regiunea unde s-au aflat şi au luptat, la distanţă strategică pentru a putea intra în NATO.

În fine, o altă componentă a misiunii a vizat pregătirea cât mai multor militari în condiţii grele, reale, de luptă. Astfel că, cei 32.000 de militari, care s-au aflat pe teren în cei 19 ani, reprezintă oameni cu experienţă de luptă reală, notează adevarul.ro

La 21 iulie, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti, a avut loc ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan, cu o paradă militară şi decorarea a 18 steaguri de luptă ale unităţilor prezente în Afghanistan începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.

Defilarea a fost deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare a inclus şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.

De asemenea, au fost decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii. Pe timpul ceremoniei a fost ţinut şi un moment de reculegere şi s-a depus o coroană de flori în memoria militarilor (27) căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe.

Statele Unite "vor lucra" cu talibanii dacă "îşi vor respecta angajamentele", a afirmat luni şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, la câteva ore după plecarea ultimilor soldaţi americani din Afganistan.

"Fiecare etapă pe care o vom urma nu se va baza pe ceea ce spune guvernul taliban, ci pe ceea ce face pentru a-şi respecta angajamentele", a declarat Antony Blinken, subliniind că noii conducători ai Afganistanului vor trebui "să merite" cererea lor de legitimitate şi de sprijin din partea comunităţii internaţionale.

"Talibanii doresc legitimitate şi sprijin internaţional. Mesajul nostru este că legitimitatea şi sprijinul trebuie meritate", a spus el.

Pentru viitorul apropiat, Statele Unite şi-au suspendat prezenţa diplomatică în Afganistan şi au transferat operaţiunile la ambasada de la Doha, în Qatar, a mai anunţat secretarul de stat, evocând "mediul de securitate incert şi situaţia politică" din ţară.

Această "nouă misiune diplomatică" va fi condusă de "o nouă echipă" dirijată de Ian McCary, care a fost numărul doi al ambasada SUA la Kabul.

"Vom utiliza acest post la Doha pentru a desfăşura diplomaţia noastră cu privire la Afganistan", în special în chestiuni de asistenţă pentru americanii rămaşi la faţa locului, de ajutor umanitar şi dialog cu talibanii, a explicat Antony Blinken.

Washingtonul va continua "să îi ajute" pe cetăţenii americani care vor să părăsească ţara după plecarea trupelor, a subliniat el, în contextul în care, în opinia sa, între 100 şi 200 mai sunt în Afganistan. Aproximativ 6.000 au fost evacuaţi de la desfăşurarea podului aerian la 14 august.

Alte stiri din Externe

Ultima oră