Cel puțin două explozii au avut loc la Kabul, unul la poarta Abbey a aeroportului din Kabul și una în apropierea unui hotel. Cel puțin 71 persoane au murit, inclusiv copii, în atacurile care au avut loc după ce SUA și aliații au făcut apel la afgani să părăsească zona din cauza unei amenințări venite din partea Statului Islamic. Oficialii americani spun că 12 militari SUA au murit în atentatele sinucigașe.
Chiar și pentru un oraș obișnuit cu violența precum Kabulul, scenele ce au urmat exploziilor din apropierea Aeroportului Internațional Hamid Karzai au fost apocaliptice, scrie Reuters.
„A fost ca și când cineva mi-ar fi tras pământul de sub picioare. Pentru un moment am crezut că mi s-au spart timpanele și mi-am pierdut simțul auzului”, a relatat un martor ocular.
„Am văzut trupuri și bucăți de trupuri zburând în aer ca o tornadă care ia pungi de plastic în aer. Am văzut bătrâni și bărbați răniți, femei și copii împrăștiați în locul exploziei. Nu este posibil să vezi Ziua de apoi în viața aceasta însă eu am văzut-o astăzi, am văzut-o cu ochii mei”, a mai spus bărbatul.
Acesta nu a dorit să fie identificat deoarece se teme de represalii ale talibanilor, la fel ca numeroși străini rămași în țară și afgani care au colaborat cu forțele coaliției internaționale.
Kabulul s-a confruntat cu atacuri sinucigașe frecvente în cei 20 de ani de la alungarea talibanilor de la putere în 2001 și rezidenții orașului se obișnuiseră să vadă poliția și echipele de securitate sigilând locuri în care au avut loc explozii și transportând morții și răniții.
Însă astăzi, pe măsură ce răniții erau transportați în roabe, supraviețuitorii în stare de șoc au rămas să își croiască drum printre corpurile însângerate ale morților.
„Astăzi nu a fost nimeni care să se ocupe de problemă și să mute corpurile și răniții la spital sau să îi ascundă de ochii publicului”, a afirmat martorul.
„Corpurile morților și răniții zăceau în mijlocul drumului și în canalul de scurgere. Puțina apă care se scurgea în el s-a înroșit de la sânge”, a relatat bărbatul.
Președintele Joe Biden se adresează joi americanilor cu privire la exploziile din Kabul, atac terorist revendicat de Statul Islamic și soldat cu moartea a 12 militari americani, cea mai sângeroasă zi pentru forțele americane din Afganistan din 2011.
Discursul lui Biden vine în contextul în care acesta și administrația sa democrată au fost puternic criticați în Statele Unite și de aliații internaționali din cauza prăbușirii precipitate a Afganistanului în mâinile talibanilor și a retragerii haotice care a urmat.
Biden le promite membrilor ISIS-k, pe care îi consideră vinovați de atacurile de la Kabul, că îi va vâna.
„Viețile pe care le-am pierdut astăzi au fost vieți care au servit pentru securitatea altora în serviciul Americii. Cei care au căzut astăzi sunt parte a unei companii nobile de americani. Cei care au comis acest atac și toți care doresc răul Americii trebuie să știe – nu vom uita niciodată, vă vom vâna și vă vom face să plătiți. Voi apăra interesul nostru cu toate armele pe care le am la dispoziție.
În ultimele săptămâni, mi s-a spus că ISIS-K, un inamic al talibanilor, plănuiau un set de atacuri complexe asupra forțelor americane. Tocmai de aceea am fost hotărât să limitez durata operațiunilor. Am fost în contact constant cu liderii militari -24/24 – și cu comandanții din teren. Mi-au spus foarte clar că trebuie să finalizăm operațiunea.
Nu vom lăsa teroriștii să ne împiedice misiunea, vom continua evacuarea. Vom răspunde cu forță și precizie, atunci când vrem noi și unde vrem noi. Vom salva americanii de acolo. America nu va fi intimidată, Sunt încrezător în soldații americani care luptă pentru a salva vieți”.
Atacul terorist de joi va pune presiuni suplimentare pe președintele democrat în contextul în care acesta a anunțat că SUA vor continua să continue evacuările din Afganistan până în ultima zi a termenului de retragere stabilit pe 31 august.
Însă acesta a respins solicitările altor lideri G7, premierul britanic Boris Johnson fiind cel mai vocal dintre ei, ca operațiunile de evacuare să fie continuate și după această dată, în condițiile în care mii de afgani care au colaborat cu forțele internaționale sunt disperați să fugă din țară.