Cinquefrondi: orașul italian care a scăpat de coronavirus își vinde casele cu 1 dolar

14 Iun 2020 | scris de A.A.
Cinquefrondi: orașul italian care a scăpat de coronavirus își vinde casele cu 1 dolar

Pandemia de coronavirus a anulat toate planurile de călătorie și dorințele de a achiziționa case de vacanță peste hotare. Pe măsură ce guvernul din Italia ridică restricțiile, orașele au reînceput să scoată la vânzare case la 1 euro, transmite CNN.

În Cinquefrondi, o micuță comunitate în regiunea de sud a Calabriei, autoritățile au anunțat că orașul este “liber de coronavirus”, sperând astfel că oamenii vor avea din nou curaj să călătoreasă și să-și achiziționeze una dintre casele scoase la vânzare pentru un euro fiecare.

Primarul orașului, Michele Conia, a declarat că misiunea este atât de importantă încât a primit și un nume de cod: ”Operațiunea înfrumusețare”. Scopul, ca și în alte orașe și sate cu oferte similare, este de a inversa tendința de depopulare cauzată de tinerii care preferă să locuiască în orașele mai mari în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit.

"Am crescut în Germania, unde părinții mei au emigrat, apoi m-am întors să-mi salvez moștenirea. Prea mulți oameni au fugit de aici de-a lungul deceniilor, lăsând în urmă casele goale”, a spus Conia. "Încercarea de a găsi noi proprietari pentru numeroasele case abandonate este o parte esențială a operațiunii pe care am lansat-o pentru a salva orașul".

În Cinquefrondi nu s-a raportat niciun caz de infectare cu coronavirus în rândul rezidenților, fiind situat într-o regiune care a avut printre cele mai scăzute rate de contagiune din Italia.

La nivel național, Italia a început să deschidă granițele turiștilor după ce a făcut progrese semnificative în reducerea riscului de transmitere a coronavirusului.

Singura condiție impusă de autorități pentru cei care doresc să cumpere case cu 1 euro este achitarea unui avans de 5000 de euro ca o primă de asigurare că noul proprietar va finaliza lucrările de recondiționare a casei în maxim 3 ani și o asigurare anuală în valoare de 250 de euro, până la finalizarea acestor lucrări. Dacă noii proprietari nu reușesc să termine lucrările în trei ani vor fi amendați cu până la 20.000 de euro.

Și alte orașe din Italia au propus scheme asemănătoare, dar proprietarii au reușit să finalizeze lucrările de restaurare în maxim doi ani de la cumpărare.

Marea majoritate a caselor de 1 euro au o suprafață destul de mică, de 40 sau 50 de metri pătrați ce face ca renovarea să nu încarce foarte mult bugetul.

Numele orașului înseamnă ”5 sate” cu referire la începuturile formării așezământului din perioada greacă și bizantină când mai multe comunități s-au unit într-una singură.

VIDEO, AICI.

Alte stiri din Externe

Ultima oră