Autoritățile din China au aplicat noi măsuri în încercarea de a limita un al doilea val al pandemiei de coronavirus. S-a trecut la montarea camerelor de supraveghere pe străzi, deasupra ușilor reședintețor chinezilor sau în interiorul locuinței fără a ține cont de nicio regulă împotriva invadării intimității cetățenilor, precizează CNN.
În urma declarațiilor și dovezilor transmise de locuitorii statului comunist, jurnaliștii au putut observa cât de dure sunt măsurile aplicate de autorități.
La întoarcerea în locuința sa din Beijing, Ian Lahiffe a găsit montată la intrarea în apartament o cameră de supraveghere care urmărea orice intrare sau ieșire a lui și a membrilor familiei. Nu a fost înștiințat de această măsură și o consideră o invadare a intimității fără margini. ”Se pot colecta orice fel de date fără a demonstra dacă acest lucru este legal.”
Chiar dacă oficialii nu au oferit nicio explicație, rapoartele venite din mai multe orașe din China relatează că s-a trecut la instalarea camerelor pentru a supraveghea persoanele aflate în izolare sau carantină.
Din 2017 până în prezent au fost montate peste 20 de milioane de camere de supraveghere în China. Oamenii erau supravegheați în permanență atunci când mergeau pe stradă, intrau în localuri sau în magazine, chiar și atunci când foloseau mijloacele de transport în comun.
Conform ultimelor studii, China are cel mai dezvoltat sistem de monitorizare a populației, dar, se pare că nu se mai limitează la supravegherea în locurile publice, și trece la etapa de invadare a intimității tuturor locuitorilor.
Autoritățile locale au recunoscut că aceste dispozitive le permit monitorizarea în fiecare minut motivând că este singura posibilitate de a limita pandemia.
William Zhou, un funcționar public care trăiește în Changzhou, a declarat că a fost vizitat de un ofițer de poliție și un lucrător comercial care l-au anunțat că i se va monta o cameră de supraveghere în locuință pentru a observa dacă acesta respectă regulile de izolare.
Chiar dacă am apelat chiar și la primarul localității, acesta nu a putut muta camera în afara locuinței, toți motivând că este spre binele lui. Nu i s-a prezentat niciun document prin care ar fi aflat ce date sunt salvate de cameră, dacă aceasta transmite imagini video sau și audio.
Astfel de relatări au venit din foarte multe localități, dar cetățenii au dorit să-i păstreze anonimatul de frica unor repercusiuni venite din partea autorităților.