Oficialii din Coreea de Sud au transmis vineri regulile ce urmează a fi respectate în următorii doi ani până când această pandemie va putea fi controlată pe deplin, ce includ un program flexibil de lucru, posibilitatea de a folosi transportul public, restaurantele vor rămâne deschise, dar se recomandă limitarea timpului petrecut în acest gen de localuri, precizează Reuters.
Centrul de prevenție și control a bolilor din Coreea (KCDC) a raportat doar 6 noi cazuri, cea mai mică cifră din 28 februarie de când s-a atins vârful pandemiei.
Numărul total de decese a rămas la 240 cazuri, iar autoritățile speră ca în câteva zile să nu mai raporteze nicio nouă îmbolnăvire. Numărul total al infectărilor a ajuns la 10.708 dintr-un total de 52 milioane de locuitori.
Coreea de Sud a adoptat o politică diferită față de alte țări, s-a opus unor restricții drastice și izolării cetățenilor, bazându-se foarte mult pe o campanie de testare în masă, anchete epidemiologice extinse și extrem de rapide ce a dus la o minimizare a efectelor pandemiei.
Seul a extins politica de distanțare socială până pe 5 mai și chiar dacă a permis redeschiderea bisericilor și anumitor cluburi sportive, îndeamnă cetățenii la prudență și vigilență pe măsură ce sunt descoperite noi focare de infecție.
Ministrul sănătății, Kim Gang-lip, a declarat că măsurile responsabile de distanțare socială trebuie menținute pentru o perioadă mult mai lungă de timp în condițiile în care toți experții au preconizat că vom conviețui cu acest virus aproximativ 2 ani.
”Guvernul va lua câteva măsuri esențiale ce ar putea permite reîntoarcerea la o normalitate socială și o redresare economică cu menținerea cu strictețe a distanțării sociale”, a declarat Gang-lip.
Regulile ce vor fi impuse la locul de muncă, în transportul public, restaurante, magazine și centre sportive includ: spălatul frecvent pe mâini, păstrarea distanței, controlul temperaturii în toate spațiile frecventate de mai mulți oameni.
Toți locuitorii care călătoresc peste hotare, la revenirea în țară vor rămâne în izolare pentru o perioadă de 2 săptămâni, angajatorii fiind sfătuiți să se bazeze pe telemuncă, videoconferințe, munca de acasă și un program de lucru cât mai flexibil.
Pasagerii ce urmează să utilizeze transportul public sunt obligați să poarte măști de protecție, să evite aglomerațiile, iar călătoriile cu taxi vor fi remunerate prin plata cu cardul.
Restaurantele au obligația de a reorganiza amplasamentul meselor, să asigure distanța obligatorie și chiar să construiască separeuri și să încurajeze livrările la domiciliu, iar cei care aleg să ia masa în restaurant să nu stea mai mult timp decât este nevoie.
Școlile publice și locașurile de cult trebuie să fie donate cu soluții dezinfectate disponibile în permanență și mai ales să renunțe la a oferi mese în cadrul complexelor.
Mall-urile vor rămâne deschide dar sunt încurajate campanii de păstrare a distanței între clienți, firmele ar urma să renunțe la diverse posibilități de testare a produselor și chiar să se renunțe la campanii de reducere de prețuri, acestea generând o masă de oameni ce nu va respecta distanța fizică.