Bagheta franțuzească, acoperișurile pariziene sau un festival de vinuri? Cine merită să fie în patrimoniul UNESCO? Răspunsul îl vom afla în martie.
Cei peste 33 de mii de brutari din Franța și președintele Emmanuel Macron, un fidel susținător al proiectului, speră că bagheta.
Bagheta franţuzească, un amestec de făină de grâu, apă, drojdie, sare şi un vârf de savoir-faire, ar putea să fie inclusă în patrimoniul imaterial al UNESCO, transmite Reuters.
Brutarii susţin că baghetele tradiţionale sunt scoase treptat de pe rafturile magazinelor, chiar şi în Franţa, de pâinea preambalată fabricată pe linii uriaşe de producţie.
„Nu există un secret unic al fabricării unei baghete tradiţionale bune„, spune Mickael Reydellet, proprietarul a opt brutării. „Este nevoie de timp, savoir-faire, modalitatea adecvată de coacere şi făină bună fără aditivi„, adaugă Reydellet.
Confederaţia brutarilor francezi a trimis o cerere pentru ca bagheta să fie inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. Însă bagheta concurează cu doi rivali pentru a fi candidatul Franţei.
Brutarii susţin că includerea pe lista UNESCO ar proteja un set de cunoştinţe care au trecut de la o generaţie la alta şi au protejat bagheta de impostorii din întreaga lume.
În patrimoniul UNESCO, destinat recunoaşterii tradiţiilor orale, artelor, practicilor, ritualurilor şi metodelor tradiţionale de fabricaţie, sunt incluse deja metodele vechi de producere a lipiei în Iran şi Kazahstan. De asemenea, a fost inclusă metoda tradiţională de producere a berii din Belgia precum şi arta napolitană a preparării pizzei.
Sursa foto: Bas Peperzak / Unsplash