Borșul e savurat în Ucraina și Rusia deopotrivă.
Dar sunt ani de când ucrainenii se întreabă de ce impresia generală e aceea că această ciorbă de sfeclă e o mâncare națională a marelui lor rival, Rusia.
Un bucătar ucrainean încearcă acum să îndrepte acest lucru.
El intenționează să ceară organului cultural al ONU, UNESCO, să recunoască borșul ca parte intangibilă a patrimoniului cultural ucrainean, iar nu al celui rus.
Pentru a se califica, e necesar să existe probe că borșul e consumat la scară largă și e strâns legat de ritualuri precum nunțile și înmormântările.
Și denumirile de localități contează (ambele țări au cam vreo duzină cu nume legate de borș).
Este oare posibilă reconcilierea?
Luna trecută, Rusia a părut să bată în retragere.
„Borșul e o mâncare națională a multor țări, între care Rusia, Belarus, Ucraina, Polonia, România, Moldova și Lituania”, a scris pe Twitter ambasada Rusiei de la Washington.
„Alegeți-vă singuri varianta preferată.”, îi îndeamnă cotidianul american New York Times, care relatează despre acest război din farfurii.