Închiderea parțială sau totală a școlilor în 13 țări din lume, cu scopul de a preveni răspândirea COVID-19, afectează un număr de 290,5 milioane de elevi la nivel global, un nivel fără precedent, potrivit UNESCO. Organizația a emis primele estimări în acest sens, după izbucnirea epidemiei actuale.
„Din nefericire, închiderea școlilor din cauza unor crize de sănătate sau de altă natură nu este un fenomen nou, însă nivelul global și viteza actualelor perturbări în învățământ nu au echivalent și, dacă vor continua, ar putea afecta dreptul la educație", a declarat directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, citat în comunicatul instituției.
Acesta anunță că organizația va convoca o întâlnire de urgență a miniștrilor Educației, în data de 10 martie, pentru a împărtăși strategii și acțiuni de răspuns aplicate în diverse țări, pentru a menține continuitatea proceselor de învățământ.
La 4 martie, 22 de ţări de pe trei continente diferite au anunţat sau pus în aplicare decizii privind închiderea şcolilor. Acum aproape două săptămâni, China era singura ţară care a dat asemenea ordin.
În afara Chinei continentale, coronavirusul a infectat 14.539 de persoane, dintre care 264 au decedat, potrivit unei evaluări efectuate de AFP din surse oficiale, miercuri, la ora 17:00 GMT.
Cel puţin 3.012 de persoane au murit în China (cu excepţia Hong Kong şi Macao) de la izbucnirea epidemiei, în decembrie, în Wuhan, capitala provinciei centrale Hubei. Majoritatea deceselor (2.305) au fost înregistrate în această metropolă.
De asemenea, au fost înregistrate 139 de noi cazuri de contaminare, puţin mai multe în comparaţie cu ziua precedentă (119), iar bilanţul cazurilor confirmate a ajuns la 80.409, a adăugat joi dimineaţă Comisia Naţională de Sănătate (minister). Doar cinci noi cazuri au fost raportate în afara Hubei.
China este îngrijorată în prezent de pătrunderea virusului din străinătate, epidemia Covid-19 fiind acum prezentă în alte 80 de ţări şi teritorii.