Bill Gates: "Din păcate Omicron a făcut o treabă mai bună decât am făcut noi cu vaccinurile" dar "urmează o altă pandemie"

19 Feb 2022
Bill Gates: "Din păcate Omicron a făcut o treabă mai bună decât am făcut noi cu vaccinurile" dar "urmează o altă pandemie"

Vorbind la Conferința anuală de securitate care a început vineri 18 februarie la München în Germania, Bill Gates a spus că riscurile de Covid s-au „redus dramatic” dar o nouă pandemie este aproape sigură.

Pentru a controla următoarea pandemie "toate țările ar trebui să procedeze la fel că Australia", a mai spus Bill Gates citat de CNBC.

„Din păcate, virusul în sine, în special varianta numită Omicron, este un tip de vaccin, creează atât imunitatea celulelor B, cât și a celulelor T și a făcut o treabă mai bună de a ajunge la populația lumii decât am făcut-o noi cu vaccinurile”, a spus Gates în timpul unei discuții la Conferința de Securitate de la München cu tema „Când se va termina pandemia?”

 „Nu am fost deosebit de buni la dezvoltarea terapiei”, a mai spus Bill Gates. „Data viitoare” ar trebui să fim mai bine pregătiți – de exemplu, se lucrează în prezent la o vaccinare universală antigripală care dă speranță.

La întrebarea despre modul în care tarile ar putea preveni o viitoare pandemie, Bill Gates spune că am putea "dacă facem ceea ce a făcut Australia în timpul Covid-19"

"Așadar, Australia a fost cu adevărat excepțională”, a spus el. „Au orchestrat diagnostice, au executat politici de carantină și au o rată a mortalității care se afla într-o ligă diferită de cea a celorlalte țări bogate.”

Vorbind la postul CNBC, Bill Gates a spus că o potențială noua pandemie ar proveni probabil dintr-un agent patogen diferit de cel al familiei de coronavirus.

Dar progresele în tehnologia medicală ar trebui să ajute lumea să facă o treabă mai bună în combaterea acesteia - dacă se fac investiții acum, a adăugat el.

„Vom avea o altă pandemie. Data viitoare va fi un agent patogen diferit”, a mai spus Bill Gates.

La doi ani după pandemia de coronavirus, Gates a spus că cele mai grave efecte s-au estompat, pe măsură ce părți uriașe ale populației mondiale au câștigat un anumit nivel de imunitate. Severitatea sa a scăzut și odată cu varianta omicron.

Gates a spus că este deja „prea târziu” pentru a atinge obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de a vaccina 70% din populația globală până la jumătatea anului 2022. În prezent, 61,9% din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19.

El a adăugat că lumea ar trebui să se miște mai repede în viitor pentru a dezvolta și a distribui vaccinuri, solicitând guvernelor să investească acum.

„Data viitoare ar trebui să încercăm să facem vaccinurile mai repede, în loc de doi ani, ar trebui să le facem în șase luni”, a spus Gates, adăugând că platformele standardizate, inclusiv tehnologia ARNm mesager (ARNm), ar face acest lucru posibil.

„Costul de a fi pregătit pentru următoarea pandemie nu este atât de mare. Nu este ca cel pentru schimbările climatice. Dacă suntem raționali, da, data viitoare vom controla pandemia mai repede.”

Gates, prin Fundația Bill & Melinda Gates, a încheiat un parteneriat cu Wellcome Trust din Marea Britanie pentru a dona 300 de milioane de dolari Coaliției pentru Inovații în Pregătirea Epidemiilor, care a contribuit la formarea programului Covax de furnizare de vaccinuri în țările cu venituri mici și medii.

CEPI își propune să strângă 3,5 miliarde de dolari într-un efort de a reduce timpul necesar dezvoltării unui nou vaccin la doar 100 de zile.

Surse : Merkur, CNBC   

Alte stiri din Externe

Ultima oră