Europa își unește forțele pentru combaterea noului coronavirus

03 Mai 2020 | scris de A.A.
Europa își unește forțele pentru combaterea noului coronavirus

Liderii europeni și-au anunțat intenția de a strânge miliarde de euro pentru a permite finanțarea cercetărilor necesare dezvoltării unui vaccin, dar și un tratament atât de necesare în lupta COVID, precizează The Guardian

Luni va avea loc cea mai importantă conferință a marilor puteri din Europa care are ca spot strângerea a 7,5 miliarde de euro pentru a susține financiar lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Printr-o scrisoare comună publicată în ziarul Independent, liderii Franței, Germaniei, Italiei, Norvegiei și alți înalți oficiali din UE au declarat că această pandemiei a provocat dezastre și pierderi imense în toate colțurile lumii. Pentru a putea face față acestei provocări mondiale trebuie ”să ne unim forțele, trebuie să adunăm cele mai strălucite minți și cei mai mari experți pentru a crea tratamentul și vaccinul necesar păstrării sănătății publice pe Glob.”

Politicienii au anunțat suportul total al eforturilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Platforma de colaborare globală va permite accelerarea cercetării, dezvoltării și distribuirii unui vaccin COVID punând astfel bazele alianței internaționale pentru a lupta cu noul coronavirus.

Scrisoarea publicată a fost semnată de Giuseppe Conte, primul ministrul al Italiei, Emmanuel Macron, președintele Franței, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Charles Michel, președintele Consiliului Europeri, Erna Solberg, primul ministru norvegian și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Politicienii au adăugat că ”toate fondurile strânse vor permite declanșarea unei cooperări globale fără de precedent între cercetători, industrii și guverne, organizații internaționale, fundații și profesioniști din domeniul medical. Dacă vom putea crea un vaccin care va fi produs de orice țară pentru toată lumea va fi cea mai mare realizare a secolului XXI. Este datoria noastră să ne unim forțele pentru a învinge pandemie.”

Fundația Bill and Melinda Gates și Wellcome Trust se vor alătura eforturilor liderilor europeni.

Aceste fonduri vor acoperi doar partea de început a proiectului, sumele necesare pentru producția și distribuirea vaccinului în toată luma vor fi mult mai mari.

”Doar unindu-ne forțele vom crea o comunitate puternică, iar printr-o colaborare mondială ne vom asigura că nimeni nu va fi lăsat singur în lupta contra pandemiei. Aceasta este lupta omenirii împotriva COVID-19. Impreună vom învinge”, au încheiat liderii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră