Rusia "ar putea avea în 2 săptămâni o forță suficientă pentru o invazie"

06 Feb 2022 | scris de A.V.
Rusia "ar putea avea în 2 săptămâni o forță suficientă pentru o invazie"

Serviciile americane de informații estimează că Rusia ar putea strânge în două săptămâni o forță suficientă pentru o invazie pe scară largă în Ucraina. Responsabili ai spionajului american i-au informat pe membrii Congresului și pe parteneri europeni ai Statelor Unite despre pregătirile ofensive ale Moscovei.

Rusia a adunat deja 110.000 de soldați la granițele Ucrainei și ar mai avea nevoie de 40.000 pentru o capacitate ofensivă suficientă, relatează Radio România Actualități.

Serviciile americane de informații nu au stabilit dacă președintele rus, Vladimir Putin, a luat sau nu decizia de a trece la atac, dar susțin că liderul de la Kremlin vrea să aibă deschise toate opțiunile, de la o invazie parțială în enclava separatistă Donbas până la ocuparea întregii țări.

În ritmul în care armata rusă își continuă consolidarea în jurul Ucrainei, președintele Putin ar trebui să aibă suficiente forțe pentru o invazie pe scară largă la jumătatea lunii februarie, iar dacă președintele rus alege varianta cea mai drastică ar putea în 48 de ore să înconjoare Kievul și să îl răstoarne de la putere pe președintele Volodimir Zelenski.

Spionajul american avertizează că un astfel de conflict va avea costuri umane considerabile: până la 50.000 de civili ar putea fi uciși, forțele ucrainene pot pierde între 5.000 și 25.000 de soldați, iar rușii de la 3.000 până la 10.000 de oameni.

De asemenea, ar putea provoca un aflux de 1 până la 5 milioane de refugiați, în principal în Polonia.

France Presse notează că un prim contingent de soldați americani a sosit ieri în Polonia, în urma deciziei președintelui Joe Biden de a apăra țările NATO de pe flancul estic, în eventualitatea unei invazii rusești în Ucraina.

Moscova neagă însă orice intenție de invazie și spune că vrea doar să își garanteze securitatea, dar consolidarea forțelor sale în jurul Ucrainei a provocat un val de îngrijorare și un șir de contacte diplomatice pentru evitarea unui eventual război.

Alte stiri din Externe

Ultima oră