Printr-un ordin executiv, președintele SUA a preluat controlul a 7 miliarde de dolari în active depozitate în Statele Unite de banca centrală a Afganistanului.
Președintele american intenționează să doneze jumătate din acești bani familiilor victimelor atentatelor din 11 septembrie
Este o manevră neobișnuită pe care tocmai a operat-o Joe Biden. Vineri, 11 februarie, președintele american a semnat un decret care îi permite să preia controlul asupra foarte numeroaselor active ale băncii centrale a Afganistanului depuse în Statele Unite. Actualul chiriaș al Casei Albe a pus astfel mâna pe aproximativ 7 miliarde de dolari. O "mică" avere din care jumătate vrea să o rezerve familiilor victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. Pentru a reuși această operațiune, președintele democrat a recurs la o lege din 1977, care îi acordă „puteri economice extraordinare”. ”.
President Biden Is Moving 2 Split $7 Billion In Frozen Afghan Central Bank Assets Between 9/11 Victims’ Families & Humanitarian Aid In Afghanistan. The Highly Unusual Set Of Moves Is Expected 2B Announced On Friday. https://t.co/Ecd9bNcbys@SarahRudolp @jboogiebrown @elvislver56
— Phillip Morris (@PMorris185) February 11, 2022
Președintele american intenționează să transfere aceste active într-un cont blocat al Rezervei Federale din New York, o instituție publică, a spus Casa Albă. Activele băncilor centrale sunt cel mai adesea titluri financiare, valute sau aur. Joe Biden dorește ca jumătate din sumă să fie rezervată pentru cererile de despăgubire depuse în special de familiile victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001.
O sumă parțial rezervată ajutorului umanitar pentru poporul afgan
Acesta prevede ca cealaltă jumătate să fie dedicată ajutorului umanitar pentru Afganistan, dar care ar fi plătit în așa fel încât banii să nu cadă în mâinile talibanilor, a explicat Casa Albă. „Este foarte important să putem să luăm 3,5 miliarde de dolari și să ne asigurăm că acestea sunt folosite în beneficiul poporului afgan” și, de asemenea, să garantăm că familiile victimelor terorismului „își pot face vocea auzită în fața justiției federale americane”, a explicat un înalt oficial al Casei Albe în timpul unei conferințe de presă.
În mod clar, este vorba de a pune deoparte aproximativ 3,5 miliarde de dolari în așteptarea rezultatului acțiunilor în justiție introduse de aceste familii care cer confiscarea bunurilor afgane. Înaltul oficial american, care a dorit să rămână anonim, a recunoscut că acest set de operațiuni orchestrate de Casa Albă a fost „complicat din punct de vedere juridic”, și a susținut că anunțul de vineri a fost doar începutul unui proces care se preconizează că va dura luni de zile.
This morning, Afghans across the globe were devastated to find out that President Biden is moving to split $7 billion in frozen Afghan central bank assets between 9/11 victims’ families and humanitarian aid in Afghanistan. pic.twitter.com/IYSzU1pJd7
— AOS (@afgofseattle) February 11, 2022
Rezerve afgane în Statele Unite de aproape 10 miliarde de dolari
Calea aleasă de președintele american, prin care Statele Unite intră în posesia bunurilor altui stat, va stârni cu siguranță multe controverse, într-un moment în care Afganistanul trece printr-o gravă criză umanitară. Talibanii au cerut să preia controlul asupra rezervelor băncii centrale afgane, iar Rusia, în special, a cerut Statelor Unite să elibereze aceste active.
Sursa: Le Point