SUA: Joe Biden confiscă 7 miliarde de dolari din banii Afghanistanului

12 Feb 2022
SUA: Joe Biden confiscă 7 miliarde de dolari din banii Afghanistanului

Printr-un ordin executiv, președintele SUA a preluat controlul a 7 miliarde de dolari în active depozitate în Statele Unite de banca centrală a Afganistanului.

Președintele american intenționează să doneze jumătate din acești bani familiilor victimelor atentatelor din 11 septembrie


Este o manevră neobișnuită pe care tocmai a operat-o Joe Biden. Vineri, 11 februarie, președintele american a semnat un decret care îi permite să preia controlul asupra foarte numeroaselor active ale băncii centrale a Afganistanului depuse în Statele Unite. Actualul chiriaș al Casei Albe a pus astfel mâna pe aproximativ 7 miliarde de dolari. O "mică" avere din care jumătate vrea să o rezerve familiilor victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. Pentru a reuși această operațiune, președintele democrat a recurs la o lege din 1977, care îi acordă „puteri economice extraordinare”. ”.

Președintele american intenționează să transfere aceste active într-un cont blocat al Rezervei Federale din New York, o instituție publică, a spus Casa Albă. Activele băncilor centrale sunt cel mai adesea titluri financiare, valute sau aur. Joe Biden dorește ca jumătate din sumă să fie rezervată pentru cererile de despăgubire depuse în special de familiile victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001.

O sumă parțial rezervată ajutorului umanitar pentru poporul afgan


Acesta prevede ca cealaltă jumătate să fie dedicată ajutorului umanitar pentru Afganistan, dar care ar fi plătit în așa fel încât banii să nu cadă în mâinile talibanilor, a explicat Casa Albă. „Este foarte important să putem să luăm 3,5 miliarde de dolari și să ne asigurăm că acestea sunt folosite în beneficiul poporului afgan” și, de asemenea, să garantăm că familiile victimelor terorismului „își pot face vocea auzită în fața justiției federale americane”, a explicat un înalt oficial al Casei Albe în timpul unei conferințe de presă.

În mod clar, este vorba de a pune deoparte aproximativ 3,5 miliarde de dolari în așteptarea rezultatului acțiunilor în justiție introduse de aceste familii care cer confiscarea bunurilor afgane. Înaltul oficial american, care a dorit să rămână anonim, a recunoscut că acest set de operațiuni orchestrate de Casa Albă a fost „complicat din punct de vedere juridic”, și a susținut că anunțul de vineri a fost doar începutul unui proces care se preconizează că va dura luni de zile.

Rezerve afgane în Statele Unite de aproape 10 miliarde de dolari

Calea aleasă de președintele american, prin care Statele Unite intră în posesia bunurilor altui stat, va stârni cu siguranță multe controverse, într-un moment în care Afganistanul trece printr-o gravă criză umanitară. Talibanii au cerut să preia controlul asupra rezervelor băncii centrale afgane, iar Rusia, în special, a cerut Statelor Unite să elibereze aceste active.

Sursa: Le Point

Alte stiri din Externe

Ultima oră