Atacul asupra lui Salman Rushdie: suspectul pledează „nevinovat”

14 Aug 2022
Atacul asupra lui Salman Rushdie: suspectul pledează „nevinovat”

Hadi Matar, 24 de ani, un tânăr american de origine libaneză, a fost adus în fața unui judecător din statul New York. El este urmărit penal pentru „tentativă de omor și agresiune” asupra autorului britanic al „Versete satanice”. Scriitorul este încă internat în stare gravă, dar a putut spune câteva cuvinte sâmbătă seara, scrie Les Echos.

O ținută cu dungi alb-negru, cătușe și o mască. Așa s-a prezentat Hadi Matar, 24 de ani, un tânăr american de origine libaneză, în timpul unei audieri la tribunalul Chautauqua. În fața unui judecător din statul New York, agresorul lui Salman Rushdie nu a spus niciun cuvânt, relatează New York Times și fotografii din presa locală.

O stare de sănătate în îmbunătățire

Amenințat cu moartea de la o „fatwa” din Iran în 1989, la un an după publicarea „Versetelor satanice”, Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat vineri de zece ori. Sâmbătă, autoritățile și rudele lui Salman Rushdie au păstrat tăcerea asupra stării de sănătate a britanicului care are cetățenie americană . El a fost internat vineri pe suport de viață în Erie, Pennsylvania, la granița care desparte Statele Unite de Canada.

Totuși, agentul său Andrew Wylie a spus vineri seara la New York Times că clientul său a început să vorbească din nou sâmbătă seara.

Atacul a provocat valuri de șoc, în special în țările occidentale: președintele american Joe Biden a condamnat „un atac brutal” și i-a adus un omagiu lui Salman Rushdie pentru „refuzul său de a fi intimidat și redus la tăcere”. Trăind la New York timp de douăzeci de ani, Salman Rushdie reluase o viață aproape normală, continuând să apere, în cărțile sale, satira și ireverența.

Întâmplător, revista germană Stern i-a luat un interviu în urmă cu câteva zile, înainte de atac: „De când locuiesc în Statele Unite, nu mai am probleme (...) Viața mea a revenit la normal”, asigură scriitorul în acest interviu care urmează să fie publicat integral pe 18 august, spunând că este „optimist” în ciuda „amenințărilor zilnice cu moartea”.

„Fatwa” Iranului nu a fost, de fapt, niciodată ridicată și mulți dintre traducătorii săi au fost răniți de atacuri sau chiar uciși, cum ar fi japonezul Hitoshi Igarashi, care a fost înjunghiat până la moarte în 1991. „Versetele satanice” sunt judecate după cele mai riguroase reguli musulmane ca blasfemii împotriva Coranului și a Profetului Muhammad.

Atacul salutat în Iran și Pakistan

În Statele Unite, gigantul Amazon a raportat o creștere a comenzilor pentru „Versetele Satanice”, iar librăria din New York Strand Bookstore a declarat pentru AFP că „oamenii au venit să vadă ce a scris și să știe ce avem” pe stoc. „Lupta lui este a noastră, universală”, a declarat vineri președintele Emmanuel Macron, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „îngrozit”.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunțat sâmbătă un „atac laș” și o „înfruntare față de libertatea de exprimare”. Șeful guvernului israelian, Yair Lapid, a asigurat între timp că acest atac este „rezultatul deceniilor de incitare la omor de către regimul extremist iranian”.

Dar în Iran, cotidianul ultraconservator Kayhan l-a felicitat pe atacator: „Bravo acestui om curajos și conștient de datorie care l-a atacat pe apostatul și viciosul Salman Rushdie”, scrie ziarul. „Să sărutăm cu un cuțit mâna celui care a sfâșiat gâtul vrăjmașului lui Dumnezeu”.

În Pakistanul vecin, partidul Tehreek-e-Labbaik Pakistan - cunoscut pentru violența împotriva a ceea ce consideră blasfemie anti-musulmană - a considerat, de asemenea, că Rushdie „merita să fie ucis”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră