SUA îl îndeamnă pe președintele ucrainean Zelensky să plece din Kiev

22 Feb 2022
SUA îl îndeamnă pe președintele ucrainean Zelensky să plece din Kiev

Potrivit postului american NBC, oficialii americani au evocat posibilitatea ca președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy să părăsească Kievul pentru orașul ucrainean Lviv, lângă granița poloneză, în cazul unei invazii masive ruse.

Oficialii administrației Biden au discutat cu guvernul ucrainean planurile ca președintele Volodimir Zelenski să părăsească Kievul în cazul unei invazii ruse, potrivit două persoane familiare cu discuțiile. 

Conform unui plan care a fost discutat, Zelensky s-ar muta la Lviv, în vestul Ucrainei, la aproximativ 50 de mile de granița cu Polonia, au spus cei familiarizați cu discuțiile. 

Președintele Joe Biden și Zelenskyy au vorbit la telefon luni, a confirmat un oficial de la Casa Albă.

SUA și-au evacuat majoritatea personalului ambasadei din Kiev pe 12 februarie și și-au mutat operațiunile la Lviv din cauza preocupărilor de securitate cu privire la dezvoltarea militară continuă a Rusiei la granița cu Ucraina. 

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre discuțiile dintre oficialii americani și ucraineni despre planurile pentru Zelensky dacă Rusia invadează Ucraina.

Un purtător de cuvânt al lui Zelensky a declarat că liderul ucrainean și Biden nu au discutat despre posibila sa plecare de la Kiev și relocarea la Lviv.  Totuși, Zelensky este văzut de oficialii administrației ca fiind din ce în ce mai vulnerabil, au spus oamenii familiarizați cu discuțiile despre o strategie de ieșire.  

John Herbst, un fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că Kievul a luat măsuri pentru a se asigura că guvernul va putea opera fără întreruperi în cazul unui atac, deși nu a precizat unde se va muta Cabinetul.

„Înțeleg că au făcut planuri de urgență pentru continuarea guvernului”, a spus Hersbt.

Sursa: NBC

Alte stiri din Externe

Ultima oră