Aproape 47 de milioane de alegători sunt chemați să voteze în primul tur, la 23 aprilie, și în al doilea tur, la 7 mai, la scrutinul prezidențial din Franța, pentru a-l alege pe succesorul socialistului Francois Hollande, transmite AFP, citată de agerpres.ro.
Francezii vor avea de ales între 11 candidați, cu unul mai mult decât la scrutinul precedent, din 2012, dar cu cinci mai puțini decât în 2002, an-record în materie de candidaturi.
Cei patru favoriți ai scrutinului — Marine Le Pen, 48 de ani (Frontul National, extrema dreaptă), François Fillon, 63 de ani (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron, 39 de ani (En marche!, centru), Jean-Luc Mélenchon, 65 de ani (La France insoumise, stânga radicală) — s-au distanțat în sondaje de socialistul Benoît Hamon, 49 de ani. Ceilalți șase candidați sunt suveraniștii Nicolas Dupont-Aignan, 56 de ani, Jacques Cheminade, 75 de ani, și François Asselineau, 59 de ani, troțkiștii Nathalie Arthaud, 47 de ani, și Philippe Poutou, 50 de ani, și deputatul și fostul cioban Jean Lassalle, 61 de ani.
Pe listele electorale sunt înscriși 46,97 milioane de alegători, dintre care 1,3 milioane sunt stabiliți în afara granițelor Franței. Cele 66.546 de secții de vot din Franța s-au deschis la ora locală 08:00 (06H00 GMT) și se vor închide la ora locală 19:00 (17:00 GMT), o oră mai târziu față de precedentele alegeri prezidențiale. În unele orașe mari, secțiile de votare vor rămâne deschise până la ora locală 20:00 (18:00 GMT).
Votul s-a desfășurat sâmbătă în Antilele Franceze, în Guyana (America de Sud), în Saint-Pierre și Miquelon (arhipelagul francez din America de Nord) și în Polinezia franceză (Pacificul de Sud).
Pentru asigurarea măsurilor de securitate au fost mobilizați peste 50.000 de polițiști și jandarmi, sprijiniți de 7.000 de militari din cadrul operațiunii Sentinelle (desfășurați în permanență pe teritoriul național după atacurile jihadiste din ianuarie 2015 din Paris). Este pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici când un scrutin prezidențial se desfășoară într-un regim de stare de urgență, instaurat după atentatele din 13 noiembrie 2015.
Al doilea tur îi va opune la 7 mai pe cei doi candidați sosiți în frunte în primul tur de scrutin. Niciun candidat nu a fost ales în primul tur în timpul celei de-a V-a Republici. Învestirea celui de-al optulea președinte al celei de-a V-a Republici va avea loc la 14 mai, dată la care expiră mandatul socialistului François Hollande.
Vineri, un sondaj, realizat înainte de împuşcăturile de pe Champs Elysees din centrul Parisului, în urma cărora un poliţist a fost ucis, Emmanuel Macron era indicat în fruntea cursei, dar cu Marine Le Pen imediat în spatele său. Alţi doi candidaţi sunt la mică distanţă de cei doi.
Dar dincolo de potenţialul impact emoţional pe care l-ar avea asupra alegătorilor aceste ultime atacuri mortale care au lovit Franţa în ultimii doi ani, nimic nu pare să asigure victoria unuia sau altuia în turul doi al alegerilor din 7 Mai, scrie Reuters, citat de mediafax.ro.
În cel mai recent sondaj, ambii candidaţi - conservatorul Francois Fillon şi concurentul de stânga Jean-Luc Melenchon - sunt aproape de primii clasaţi Macron şi le Pen.
În simularea făcută în sondaj, în turul al doilea, dacă Macron s-ar califica în cursă cu Le Pen, fostul ministru al economiei pare să câştige cu 65% la 35% pentru Le Pen.
În primul tur, sondajul arată un scor de 24% din voturi pentru Macron, iar pentru Le Pen 21,5%, în scădere cu 1,5 procente faţă de sondajul precedent. Fillon, care a căzut lent în sondaje după problemele în justiţiei privind angajarea fictivă a soţiei, este cotat la 20%.
Melenchon, care promite să urce impozitele asupra celor bogaţi şi a cheltuit 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) de bani împrumutaţi pentru proiecte de construcţie imobiliară şi de energie regenerabilă, a câştigat 1,5 puncte, până la 19,5%, pe măsură ce a continuat să urce după performanţe puternice în dezbaterile televizate
Însă, în cazul în care Melenchion ar intra în turul al doilea, dacă i-ar bate pe Le Pen şi Fillon întrucât se află foarte aproape de ei, el este cotat că ar fi învins de către Macron, la limită cu 41 la 59.
Estimările arată că numărul de oameni care se va prezenta la vot este de 71%, un procent ridicat având în vedere campania destul de slabă a candidaţilor.