"Penelopegate", în Franţa. Polemică privind angajarea fictivă a soţiei candidatului dreptei la alegerile prezidenţiale

26 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
"Penelopegate", în Franţa. Polemică privind angajarea fictivă a soţiei candidatului dreptei la alegerile prezidenţiale

Scena politică franceză fierbe din nou, de data aceasta din cauza unei polemici pe marginea salariului candidatului dreptei în alegerile prezidenţiale, Francois Fillon.

"Penelopegate", cum a fost supranumit noul scandal, a dus la deschiderea unei anchete, miercuri, de către justiţia franceză, după dezvăluirile din presă privind suspiciunile legate de angajarea fictivă a soției lui Francois Fillon, ca atașat parlamentar al soțului său.

Cu mai puțin de trei luni până la alegerile prezidențiale la care Francois Fillon este unul dintre favoriți, ancheta vine după informațiile apărute în săptămânalul Le Canard Enchaîné.Fillon,care până acum şi-a construit o imagine de om integru, va avea de luptat pentru a lămuri lucrurile înainte ca ele să nu-i polueze definitiv campania pentru alegerile din aprilie, comentează rfi.ro.

Penelope Fillon, născută în Marea Britanie şi considerată o persoană ultra-discretă, a fost plătită 8 ani ca ataşată parlamentară a soţului ei, când acesta era deputat, şi apoi a supleantului acestuia când François Fillon a devenit premier al Franţei.

 

 

Soţia lui Fillon a primit circa 500.000 salariu în acest răstimp. Penelope Fillon a fost şi angajată 20 de luni la « Revue des deux mondes », revistă literară a unui amic al soţului ei, unde primea 5.000 de euro lunar.

Le Canard enchaîné afirmă că nu a găsit nici urmă a presupuselor activităţi şi servicii prestate de doamna Fillon, nici la Parlament nici la publicaţie. Cu alte cuvinte, lasă să se înţeleagă că era vorba de locuri de muncă fictive.

François Fillon a denunţat « acuzaţii de defăimare » şi s-a declarat « scandalizat de dispreţul şi misoginia » articolului care face dezvăluirile. « Sub pretextul că e soţia mea, nu are voie să lucreze ? » se mai întreabă retoric candidatul dreptei la viitoarele prezidenţiale.

Parchetul naţional financiar, PNF, care a deschis ancheta preliminară contra lui Penelope Fillon a fost creat acum trei ani în urma scandalului Cahuzac, cel mai răsunător al preşedinţiei lui François Hollande. Ex-ministrul socialist al bugetului a fost condamnat recent la puşcărie fermă, la fel ca şi fostul ministru conservator de Interne Claude Guéant, şi el ţinta unei anchete PNF, reaminteşte rfi.ro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră