Penelopegate. Francois Fillon nu renunță la candidatură, deși va fi inculpat (VIDEO)

01 Mar 2017 | scris de Istvan Deak
Penelopegate. Francois Fillon nu renunță la candidatură, deși va fi inculpat (VIDEO)

”Franța este mai mare decât greșelile mele”, acesta este argumentul adus de candidatul dreptei la alegerile prezidențiale franceze, Francois Fillon. El a anunțat miercuri că, în pofida apropiatei sale inculpări de către magistrați ca urmare a unui scandal în care este implicat alături de soția sa, supranumit Penelopegate, nu se retrage din cursa electorală, scrie 20minutes.fr.

 
François Fillon: «Je ne me retirerai pas» de 20Minutes

Fillon a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă, miercuri la prânz. În discurs, politicianul a invocat un "asasinat politic" asupra sa și a spus că scandalul în care este implicat nu face decât să îi sporească hotărârea de a continua cursa electorală.

La 25 ianuarie, justiția franceză a deschis o anchetă în urma dezvăluirilor din presă despre salariile primite de Penelope Fillon în calitate de asistentă parlamentară a soțului său, apoi a supleantului acestuia, suma totală ridicându-se la peste 800.000 de euro brut între 1988 și 2013.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă soția fostului prim-ministru a prestat în mod efectiv o activitate în anii în care a fost remunerată, sau a fost vorba despre o slujbă fictivă.

François Fillon, a cărui candidatură a fost serios fragilizată de acest scandal, și-a pierdut statutul de favorit în alegerile prezidențiale din aprilie-mai, sondajele indicându-l eliminat din primul tur, în favoarea șefei Frontului Național, Marine Le Pen, și a centristului Emmanuel Macron.

 

 

 

"Nu doar eu sunt victima unui asasinat politic, ci și alegerile prezidențiale", a spus politicianul. "Nu voi ceda, nu mă voi preda, nu voi retrage, voi lupta până la capăt", a adăugat. Fillon a mai spus că "Franța este mai mare decât greșelile mele". "Voi, alegătorii, trebuie să acționați. Voi veni la întâlnirea pe care democrația ne-o oferă pentru a ne decide viitorul comun. Franța e mai mare decât greșelile mele", a declarat fostul premier.

Fillon a postat în pagina sa de Facebook un mesaj către francezi, în care explică faptul că nu a deturnat bani publici, dar că a fost informat de avocat că va fi convocat la 15 martie de către judecătorii de instrucție pentru a fi inculpat.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră