Alegerile prezidenţiale din Franţa sunt pe zi ce trece mai imprevizibile. Analiştii vorbesc deschis acum despre un posibil rezultat-şoc în urma primului tur, de la 23 aprilie.
Potrivit acestora, ar fi de luat în calcul o confruntare între candidata extremei-drepte, Marine Le Pen, şi Jean-Luc Mélenchon, candidatul stângii radicale! Acesta a avut o ascensiune surprinzătoare în sondajele de opinie și începe să capete șanse pentru a accede în turul doi.
Frontul Naţional, ca şi France Insoumise (Franţa Nesupusă) propun un program economic care se anunţă devastator. Fără a vorbi despre poziţiile luate în legătură cu chestiunile europene. A priori, Mélenchon ar câştiga duelul.
Analistul Mathieu Bleh demontrează, pentru contrepoints.org, pericolul pe care îl constituie Jean-Luc Mélenchon.
Pentru autor, este imperativ ca liberalii să voteze pentru Emmanuel Macron sau Francois Fillon, pentru a evita să aleagă între Le Pen şi Mélenchon în cel de-al doilea tur.
Mélenchon se declară umanist, democrat, dar consideră Venezuela chavistă drept model (cu tot ce înseamnă ea, adică lipsa hârtiei igienice, a laptelui, a făinei, închiderea posturilor de radio libere, explozia de violenţă etc), încearcă să-l reabiliteze pe Robespierre, a deplâns moartea lui Chavez şi a lui Castro, fără a formula vreo critică serioasă la regimurile politice ale acestora.
E sprijinit de comuniști, a promis renegocierea poziției Franței în Uniunea Europeană și că se va retrage din NATO. O eventuală luptă în turul doi între acesta și candidata extremei drepte reprezintă un scenariu de coșmar pentru majoritatea europenilor.
La unul dintre mitingurile sale electorale, politicianul şi-a fascinat publicul cu poveşti despre răutatea "pieţelor extreme care trasformă suferinţa, sărăcia şi abandonul în aur şi bani", scrie şi Bloomberg.
Candidatul stângii radicale a descris Franţa ca fiind o ţară cu "bogăţii uriaşe, dar distribuite prost" şi a denunţat atacurile aeriene americane din Siria. De altfel, Mélenchon a abordat poziţii fără compromis faţă de militarismul occidental şi globalizare.
El vrea renegociarea în profuzime a relaţiilor Franţei cu UE şi a spus că dacă negocierile eşuează, "francezii vor decide dacă rămân sau nu în Uniune". Politicianul vrea ca astfel Franţa să capete mai mult control economic.
Marine Le Pen este cotată în prezent la 24 la sută din voturi, dar analiştii cred că rezultatul ei va fi în primul tur undeva în jurul valorii de 30 la sută. Aceasta şi fiindcă alegătorii de extremă dreaptă nu vor să recunoască în sondaje pentru cine vor vota.
Le Pen şi Macron nu fac parte din sistemul politic tradiţional francez. De aceea este posibil ca unii alegători să se pronunţe în sondaje în favoarea candidatului mai moderat, adică în favoarea centristului Macron, pentru ca apoi, în ziua alegerilor, să o voteze totuşi pe Le Pen, apreciază un analist citat de Deutsche Welle.
„Prognozele care îl indică pe Macron drept învingător detaşat i-ar putea determina pe mulţi potenţiali alegători ai acestuia să stea acasă în turul doi. Macron este novice în politică şi nu are un electorat al său pe care să se poată bizui. În schimb, Marine Le Pen şi Front National au alegători foarte fideli. În aceste condiţii este posibil să avem o mare surpriză şi Marine Le Pen să fie viitoarea preşedintă a Franţei”, este de părere Stéphane Wahnich, citat de dw.com.
*credit foto: Cotidianul Liberation, foto Philippe Huguen/AFP