A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de Stat în SUA

23 Mar 2022 | scris de Istvan Deak
 A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de Stat în SUA

Madeleine Albright, prima femeie care a ajuns în postul de secretar de Stat al SUA, care a contribuit la orientarea politicii externe occidentale după Războiul Rece, a murit. Albright a fost răpusă de cancer la vârsta de 84 de ani.

Anunțul a fost făcut de familia Albright, într-un comunicat citat de CNN.

Albright a fost o figură centrală a Administrației președintelui democrat Bill Clinton, fiind inițial ambasador al Statelor Unite la Națiunile Unite, pentru ca ulterior să ajungă în cel mai important post al diplomației, în cursul celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Clinton.

A fost o susținătoare a extinderii NATO, a făcut presiune pentru ca Alianța să intervină în Balcani pentru a pune capăt genocidului și epurării etnice, a căutat să reducă propagarea armelor nucleare și a apărat drepturile omului și democrația în întreaga lume.

Într-un articol de opinie din New York Times publicat luna trecută, chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Albright a susținut că liderul rus Vladimir Putin ar face „o greșeală istorică” dacă ar invada Ucraina și a avertizat asupra costurilor devastatoare pentru țara sa.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră