SONDAJ. Românii au încredere tot mai mare în NATO, UE și SUA

27 Ian 2022 | scris de A.V.
SONDAJ. Românii au încredere tot mai mare în NATO, UE și SUA

Un sondaj de opinie Inscop din ianuarie arată că încrederea românilor în NATO, UE, SUA și statele europene a crescut masiv pe fondul amenințării Rusiei la adresa Ucrainei, dar și după răspunsul unitar al occidentului față de Kremlin.

Majoritatea covârșitoare a românilor (77%) consideră că vestul (adică UE, SUA, NATO) este direcția înspre care ar trebui să se îndrepte România din punctul de vedere al alianțelor politice și militare, și doar 10,4% consideră că România ar trebui să se îndrepte către est (adică Rusia, China).

Întrebați dacă NATO va apăra sau nu România, în contextul creșterii riscului producerii unui război în Ucraina, 70,3% dintre români răspund afirmativ, în timp ce 20,3% răspund negativ. 9,4% nu știu sau nu răspund. 76,2% dintre respondenți consideră că România nu trebuie să iasă din NATO, în timp ce 18,7% răspund afirmativ la această întrebare. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,1%

72,6% dintre respondenți consideră că UE ar trebui să înființeze propria armată pentru apărarea statelor membre. 20,8% din totalul eșantionului/populației este de părere contrarie. Ponderea non-răspunsurilor este de 6,5%.

Dintre țările și organizațiile enumerate:

  • românii au cel mai ridicat nivel de încredere în NATO;
  • 55,9% dintre români au încredere multă și foarte multă în Uniunea Europeană (față de 42,5% în septembrie 2021, 55% în iunie 2021 și 51,6% în martie 2021) ;
  • 51,8% au încredere multă și foarte multă în Germania.

 

Încrederea în personalități internaționale

  • 34,4% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în Joe Biden, președintele SUA;
  • în Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, au încredere multă și foarte multă 33,1% dintre români ;
  • 24,8% dintre români au încredere multă și foarte multă în Emanuel Macron;
  • în Vladimir Putin, președintele Rusiei, au încredere multă și foarte multă 23,3% dintre respondenți.

 

Sondajul de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a IV-a a fost realizat de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States – și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project. Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Ilustrație: Inscop

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră