Primul pacient căruia i s-a transplantat o inimă de porc a murit, la două luni după operație

09 Mar 2022 | scris de I.D.
Primul pacient căruia i s-a transplantat o inimă de porc a murit, la două luni după operație

David Bennett Sr. a primit o inimă de la un porc modificat genetic, o premieră în istorie, realizată în Maryland, Statele Unite. Vestea a făcut înconjurul lumii și dădea speranță unei soluții revoluționare pentru mii de bolnavi care așteaptă, uneori în zadar, un organ compatibil.

La două luni de la operația de transplant, acesta a decedat marți după-amiazi, la centrul medical al Universității din Maryland, scrie The New York Times.

David Bennett Sr. avea 57 de ani. Suferea de o gravă maladie cardiacă și a acceptat să primească inima de la un porc modificat genetic, după ce a fost respins pe mai multe liste de așteptare pentru a putea primi o inimă umană.

Nu este încă sigur dacă organismul său a respins organul transplantat. Nu există o cauză evidentă identificată la momentul decesului, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului.

„Aveam de ales fie moartea, fie acest transplant. Vreau să trăiesc. Ştiu că este destul de riscant, dar era ultima mea opţiune”, a spus locuitorul din Maryland cu o zi înaintea operaţiei.

„Abia aştept să mă pot da jos din pat odată ce voi fi din nou bine”, a continuat Bennett, care a petrecut ultimele luni ţintuit la pat şi conectat la un aparat care l-a ţinut în viaţă.

Porcul din care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele porcilor şi care provoacă respingerea imediată a organului de către corpul uman.

Această modificare genetică a fost efectuată de compania Revivicor, care a furnizat şi un rinichi de porc pe care chirurgii l-au conectat cu succes la vasele de sânge ale unui pacient aflat în moarte cerebrală în luna octombrie, la New York.

Aproape 110.000 de americani sunt în prezent pe lista de aşteptare pentru transplanturi de organe şi peste 6.000 de persoane care au nevoie de un transplant mor în fiecare an în SUA.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră