Un prieten scria astăzi pe Facebook câteva bancuri din comunism, bancuri pe care, spunea el, numai noi, ăştia, născuţi mai devreme le mai putem înţelege, pentru cei mai proaspăt veniţi pe lume, care n-au trăit în vremurile alea, ar fi greu de înţeles. Parţial adevărat. De exemplul bancul cu pisoii e mai greu de înţeles. Nu-l ştiţi?
Bulă se duce mândru la şcoală şi-i spune învăţătoarei că pisica lui a făcut 5 pisoi, toţi comunişti. După o vreme învăţătoarea se interesează ce mai fac pisoii comunişti iar Bulă îi răspunde că sunt bine, sănătoşi, dar nu mai sunt comunişti pentru că au făcut ochi.
Da, poate e mai greu de înţeles pentru cei tineri. Însă bancul cu examenul cred că-l poate pricepe şi cineva mai recent născut.
La examenul de ocupare a unui post într-o instituţie de stat se prezintă trei candidaţi. Primul avea şi pile şi relaţii şi bani, aşa că primeşte următorul subiect: "În 1907, în România a avut loc o mare răscoală ţărănească. În ce an a avut loc răscoala din 1907?". Al doilea candidat, care avea doar pile, primeşte subiectul: "În 1907, în România a avut loc o mare răscoală ţărănească în care au fost ucişi 10.000 de ţărani. Câţi ţărani au fost ucişi în răscoala din 1907?". Al treilea candidat, care n-avea nici bani, nici pile, nici relaţii, primeşte subiectul: "În 1907, în România a avut loc o mare răscoală ţărănească în care au fost ucişi 10.000 de ţărani. Vă rugăm să menţionaţi numele, prenumele şi adresele celor 10.000 de ţărani.".
Nu vă seamănă cu examenele de azi pentru angajarea în instituţiile statului, sau cu licitaţiile pentru diverse obiective publice?
Însă bancul care m-a făcut să zâmbesc amar e următorul şi cred că-l poate înţelege oricine:
"Ruşii ne sunt prieteni sau fraţi?
Fraţi, pentru că prietenii poţi să ţi-i alegi."
Și poate înțelegeți acum și semnul de întrebare din titlu.