Comisia Electorală a Moldovei interzice participarea Blocului de opoziție „Victoria” la alegerile din toamnă

20 Iul 2025
Comisia Electorală a Moldovei interzice participarea Blocului de opoziție „Victoria” la alegerile din toamnă

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a respins înregistrarea blocului de opoziție Victoria pentru alegerile parlamentare din septembrie, invocând suspiciuni de legături cu Rusia. Decizia vine la doar câteva zile după ce Consiliul European a sancționat această alianță pentru presupuse acțiuni de destabilizare. Reprezentanții blocului acuză o motivație politică în spatele interdicției și anunță că vor contesta hotărârea în instanță. Excluderea Victoria, o coaliție eurosceptică și filo-rusă fondată de Ilan Șor, amplifică tensiunile politice dintr-o Moldovă deja polarizată, aflată pe un parcurs fragil de integrare europeană, scrie European Conservative

„Considerăm că această decizie are motivație politică și o vom contesta în instanță”, a declarat reprezentantul partidului Victoria, Vasili Bolia.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a respins cererea de înregistrare a blocului de opoziție Victoria/Pobeda pentru alegerile parlamentare din septembrie. Decizia a fost anunțată în cadrul unei ședințe transmise de serviciul de presă al CEC.

„Se respinge cererea de înregistrare a blocului electoral «Victoria», depusă la CEC în data de 14 iulie”, a declarat vicepreședintele CEC, Pavel Postică, în timp ce prezenta rezoluția. El a menționat, de asemenea, suspiciuni privind legături ale blocului cu Federația Rusă.

Dintre cei nouă membri ai CEC, șase au votat împotriva înregistrării, iar trei s-au abținut. Alianța Victoria este formată din partidele Renaștere, Șansa, Victoria și Puterea Alternativei și Salvării Moldovei.

Blocul a anunțat că va contesta decizia CEC în instanță. Deputatul Vasili Bolia, vorbind în numele Victoria, a declarat presei: „Considerăm că această decizie are motivație politică și o vom contesta în instanță.”

Decizia vine la scurt timp după ce, marți, 15 iulie, Consiliul European a inclus blocul Victoria și alte două organizații pe lista entităților sancționate pentru „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept și stabilitatea țării.” Totodată, au fost impuse sancțiuni personale împotriva a șapte lideri ai opoziției.

Blocul Victoria este o coaliție eurosceptică, filo-rusă, fondată în primăvara anului 2024 de Ilan Șor, om de afaceri moldo-israelian aflat în exil în Rusia, după ce a fost condamnat în lipsă, în 2017, pentru implicarea într-o fraudă bancară de un miliard de dolari, ce a implicat trei bănci, inclusiv Banca de Economii a Moldovei, unde era președinte al consiliului. Uniunea Europeană l-a inclus pe Ilan Șor pe lista sancțiunilor în aprilie 2023.

Șor susține că acuzațiile au un caracter politic și că dosarul bancar este lipsit de probe, fiind orchestrat de guvernul pro-european de la Chișinău pentru a-i reduce la tăcere opoziția pro-rusă.

Republica Moldova rămâne o țară profund divizată din punct de vedere politic. Președinta Maia Sandu, pro-europeană, a câștigat la limită un nou mandat în noiembrie 2024, pe fondul acuzațiilor că aproape 500.000 de moldoveni aflați în Rusia au fost privați de dreptul de vot. Înainte de alegeri, Consiliul Europei a avertizat asupra „presiunilor geopolitice tot mai mari – în special dezinformare susținută de Kremlin, finanțare ilegală și presupusă cumpărare de voturi”. Observatorii internaționali ai OSCE au apreciat totuși că alegerile au fost bine organizate, în ciuda interferențelor externe și a investigațiilor în curs privind cumpărarea voturilor și dezechilibrul mediatic favorabil președintei în exercițiu.

De la preluarea mandatului în 2020, Maia Sandu a promovat integrarea europeană și aderarea la NATO, însă agenda sa întâmpină o opoziție tot mai mare în contextul dificultăților economice și al reprimării vocilor critice. În octombrie anul trecut, un referendum privind aderarea la UE s-a încheiat cu un rezultat favorabil taberei pro-europene, însă la limită. Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova la sfârșitul lunii iunie și are un interes evident ca viitorul Parlament de la Chișinău să susțină acest parcurs. Pentru a sprijini integrarea europeană, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Antony Costa, au anunțat pe 5 iulie un pachet de sprijin în valoare de până la 1,9 miliarde de euro pentru perioada 2025–2027, cel mai mare ajutor acordat vreodată Moldovei de către UE de la independență încoace.

Alte stiri din Externe

Ultima oră