Politica migratorie a guvernului polonez provoacă reacții puternice în societate. După introducerea controalelor la frontierele cu Germania și Lituania, mii de persoane au participat sâmbătă la proteste anti-imigrație în peste 80 de orașe din țară, la inițiativa partidului Confederația. În paralel, au avut loc și contramanifestații ale organizațiilor civice. Autoritățile justifică măsurile prin necesitatea întăririi securității și a controlului asupra frontierelor, în contextul creșterii numărului de cereri de azil și al presiunilor de la granița cu Belarus, scrie Euronews
Sâmbătă, au avut loc marșuri anti-imigrație sub sloganul „Stop imigrației” în peste 80 de orașe poloneze, unele dintre ele fiind însoțite de contramanifestații organizate de cercuri de stânga. În total, au fost semnalate aproximativ o sută de adunări publice în întreaga țară.
Manifestațiile, organizate de partidul de extremă dreapta Confederația, au avut loc la Varșovia, Cracovia, Poznań, Wrocław, Białystok și în alte orașe. Protestatarii au cerut închiderea granițelor cu Lituania, Ucraina, Belarus și Slovacia în fața imigrației ilegale.
„Ajunge cu această politică care durează de ani de zile și care constă în: «lăsați-i să intre pe toți, vedem noi mai târziu cine sunt»”, a scris Krzysztof Bosak, unul dintre liderii Confederației, pe platforma X.
„Polonezele și polonezii au dreptul să fie îngrijorați de nivelul de securitate din propria lor patrie”, a adăugat el.
Într-un discurs rostit la începutul marșului, Bosak a cerut demisia guvernului condus de Donald Tusk, închiderea granițelor cu Lituania, Ucraina, Belarus și Slovacia pentru a opri imigrația ilegală și autorizarea soldaților să tragă asupra celor care trec ilegal frontiera.
„Fără închiderea Poloniei în fața imigrației ilegale, fără declanșarea unei operațiuni de expulzare, fără renunțarea la corectitudinea politică, fără modernizarea grănicerilor și a forțelor de control al legalității șederii, și fără controlul pieței muncii, securitatea se va deteriora treptat”, a declarat el.
„Această politică trebuie schimbată”, a adăugat Bosak.
Tensiunile cresc din cauza politicii migratorii
La fel ca în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, imigrația este unul dintre cele mai controversate subiecte politice și în Polonia. Marșul organizat de Confederație a avut loc la scurt timp după ce Polonia a introdus controale la frontierele cu Germania și Lituania, care au intrat în vigoare la 7 iulie.
La frontiera polono-germană, controalele sunt implementate în 52 de puncte, iar la frontiera cu Lituania în 13 locații.
În primul tur al alegerilor prezidențiale din luna mai, candidații de extremă dreapta — printre care Sławomir Mentzen, din partea Confederației, și Grzegorz Braun, din Confederația Coroanei Poloneze — s-au clasat pe locurile al treilea și al patrulea. Mulți consideră că rezultatele obținute de acești candidați se datorează poziției lor ferme împotriva imigrației.
Vineri, Polonia și alte cinci state membre ale UE au convenit asupra unui set de obiective menite să întărească regulile în materie de azil. Cu această ocazie, cancelarul german Friedrich Merz a declarat că este „mulțumit că Polonia efectuează controale la frontieră”.
Anul trecut, Polonia a înregistrat o creștere a cererilor de azil, pe fondul crizei recurente de la granița estică cu Belarus, care persistă din 2021. Ca urmare, parlamentul polonez a adoptat o lege care suspendă temporar dreptul de a solicita azil pentru persoanele care intră ilegal în țară dinspre Belarus.
Liderii polonezi și europeni acuză de mai mult timp regimul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko că orchestrează intenționat afluxul de migranți pentru a destabiliza Uniunea Europeană.
Contramanifestații în mai multe orașe
Contramanifestații față de marșurile organizate de Confederație au avut loc sâmbătă la Varșovia, Katowice, Olsztyn și în alte orașe. Participanții au purtat pancarte cu mesaje precum: „Acceptați refugiații – înlăturați fasciștii”, „Acțiune pentru Democrație”, „Apărăm dreptul la azil”.
„Fiecare om, indiferent de culoarea pielii sau de originea sa, ar trebui să se simtă în siguranță nu doar în Polonia, ci în întreaga Europă”, a declarat Maria Książak, reprezentantă a Fundației Internaționale pentru Inițiative Umanitare, în timpul unei manifestații.
Sâmbătă dimineață, Ministerul Afacerilor Interne și Administrației a publicat pe platforma X statistici privind numărul autorizațiilor de protecție specială acordate străinilor.
„În 2024 am emis cu 40% mai puține autorizații de protecție specială pentru cetățeni străini decât în 2021. Este rezultatul unui sistem mai bine gestionat, al acțiunilor noastre la frontieră și al unor proceduri mai eficiente”, se arată într-un mesaj al ministerului.
„Guvernul urmează o politică migraționistă responsabilă și echilibrată, care urmărește stabilitatea și siguranța cetățenilor”, a adăugat instituția.
Startujemy w Białymstoku! Wraz ze @ZbKasperczuk, liderem podlaskiego Ruchu Narodowego, punkt 12:00 zainaugurowaliśmy protest "Stop Imigracji".
— Krzysztof Bosak ???????? (@krzysztofbosak) July 19, 2025
Dość trwającej od lat polityki "wpuszczania wszystkich, a kim są, ustali się później."
Polki i Polacy mają prawo do troski o poziom… pic.twitter.com/djEpQPwPJ0
❗W 2024 r. wydaliśmy 40% mniej zgód na specjalną ochronę dla cudzoziemców niż w 2021 r.
— MSWiA ???????? (@MSWiA_GOV_PL) July 19, 2025
✅ To efekt lepiej zarządzanego systemu, naszych działań na granicy i skuteczniejszych procedur.
????️ Rząd prowadzi odpowiedzialną i przemyślaną politykę migracyjną, dbając o stabilność i… pic.twitter.com/uuGP0ZQJdQ