CNSAS anunţă apariţia primului volum din monografia "Securitatea (1948-1989)"

02 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
CNSAS anunţă apariţia primului volum din monografia "Securitatea (1948-1989)"

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) anunţă apariţia primului volum al monografiei "Securitatea (1948-1989)", publicat la Editura Cetatea de Scaun din Târgovişte.

Acest prim volum cuprinde o prezentare sintetică a predecesorilor instituţionali ai Securităţii, a evoluţiei structurii organizatorice, dar şi o analiză a subordonării interne şi externe a Securităţii, se arată într-o prezentare postată pe site-ul CNSAS.

De asemenea, sunt evidenţiate relaţiile de colaborare cu instituţii similare din alte state socialiste, dar şi cu celelalte structuri de forţă ale regimului comunist din România (Miliţia, Trupele de Securitate, Justiţia, Sistemul penitenciar şi Ministerul/Departamentul Cultelor).

Rod al activităţii colectivului din cadrul Serviciului Cercetare Editare al CNSAS, volumul de faţă beneficiază, totodată, de o amplă prezentare a surselor şi a istoriografiei problemei, precum şi de un set de concluzii sintetice privind evoluţia Securităţii, în ansamblul ei, în întreaga perioadă a regimului comunist.

Celelalte aspecte esenţiale ale unei istorii monografice a Securităţii (personalul şi evoluţia politicii de cadre, mijloacele şi metodele de lucru, respectiv direcţiile de acţiune ale Securităţii), vor fi tratate separat în celelalte două volume ale monografiei, care se află în curs de elaborare.

Lucrarea este destinată, deopotrivă, publicului larg, neiniţiat în avatarurile Securităţii, dar şi (mai ales!) cercetătorilor istoriei regimului comunist (istorici, sociologi, politologi), precum şi viitorilor specialişti (studenţi şi doctoranzi la facultăţi de profil). Nu în ultimul rând, s-au avut în vedere, ca public-ţintă, jurnaliştii şi reporterii din mass-media, foarte interesaţi şi activi în a scrie despre Securitate.

Conform practicii consacrate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, volumul apărut poate fi descărcat integral şi gratuit, de pe site-ul CNSAS.

 

Alte stiri din Carte

Ultima oră