Ce citesc românii

06 Iul 2021 | scris de A.V.
Ce citesc românii

Românii citesc din ce în ce mai variat, mai multă psihologie şi din ce în ce mai multe cărţi în limba engleză şi eBooks, arată datele Libris.ro, preluate de News.ro

Astfel, prima parte a anului 2021 a fost marcată de o creştere considerabilă pe segmentul de carte de dezvoltare personală (20%), inclusiv în limba engleză, iar în topul vânzărilor continuă să se afle si autori români contemporani.

Media comenzilor a crescut cu 10% la nivelul primului semestru. Peste 1,2 milioane de cărţi au ajuns în prima jumătate a anului la cititori din toată ţara, în urma comenzilor plasate pe Libris.ro.

Ce citesc românii. Cel mai bine vândută carte

Cel mai bine vândută carte a fost în această primă jumătate de an Vindecarea copilului interior – Stefanie Stahl.

De asemenea, noile apariţii editoriale au intrat rapid în topul best-seller-urilor, subliniind interesul crescut al românilor pentru titluri recunoscute internaţional.

Astfel, în top cele mai căutate noi apariţii se numără „Auschwitz, ultima staţie” – Eddy de Wind, „O chestiune de viaţă şi de moarte” – Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, „Răspunsuri scurte la marile întrebări” – Stephen Hawking, „Copilul tău. Părinţii tăi. Tu” – Ioana Chicet-Macoveiciuc şi „Fiica Reichului” – Louise Fein.

Conform Eurostat, doar 6,2% din români citesc cărți. Suntem pe ultimul loc în Europa. Deci 94% dintre români nu citesc cărți. Unii cred că dacă stau pe Facebook înseamnă că citesc.

Comenzi mai mari

Potrivit Libris, comanda medie a depăşit pragul de 100 de lei, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2020 şi cu 25% faţă de 2019, când aceasta era de 82 de lei.

Cele mai mari creşteri faţă de anul 2019 s-au înregistrat pe segmentul de dezvoltare personală (48%), biografii (33%) şi cărţi pentru copii (19%).  În raport cu 2020, Biografiile şi Dezvoltare personală au avut creşteri de 25%, respectiv 20%.

Ilfov, judeţul cu cele mai mari creşteri

Cele mai multe comenzi s-au făcut din Bucureşti, Cluj, Timiş, Braşov şi Iaşi, iar la polul opus se află judeţele Mehedinţi, Giurgiu şi Tulcea.

La nivel de judeţ, dinamica pozitivă este mai evidentă în Timiş şi Cluj, unde creşterile înregistrate în valoarea comenzilor depăşesc 25% faţă de perioada similară din anul etalon 2019. În Bucureşti creşterea valorică faţă de 2019 a fost de 15%.

„Anul trecut, când întreaga Românie s-a confruntat cu criza generată de pandemie, toate judeţele ţării înregistrau o dinamică pozitivă în consumul de carte”, spune Laura Ţeposu, fondator Libris.

“Era o reflexie a nevoii de înţelegere a situaţiei şi de evadare din cotidianul ştirilor negative. Anul acesta însă, probabil pe fondul scăderii puterii de cumpărare, cumulat cu revenirea masivă la birou şi pe dorinţa de a petrece mai mult timp în afara casei, făcând lucruri care anul trecut erau restricţionate, deci a reducerii timpului alocat lecturii, frecvenţa comenzilor online de carte s-a redus în majoritatea zonelor tării”.

Românii citesc mai puţin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre români declară că nu au citit niciodată o carte, deşi toate studiile de specialitate indică beneficii clare ale lecturii pentru dezvoltarea armonioasă şi reducerea stresului, la nivel individual, respectiv pentru progresul economic şi social, la nivel colectiv

Judeţele care au păstrat anul acesta o dinamică pozitivă accentuată faţă de boom-ul din 2020 sunt Ilfov, cu 230% creştere, Buzău, cu 33% şi Constanţa, cu 23%.

Cea mai spectaculoasă creştere o are judeţul Ilfov, unde înregistrăm vânzări peste dublu faţă de anul trecut. Este un semn că rezidenţii din Ilfov, care lucrează în Bucureşti, solicitau livrarea la birou, fiind asimilaţi zonei Bucureşti, însă pe fondul continuării muncii la distanţă, livrarea se face acum acasă – comentează  Laura Ţeposu.

Top 10 cele mai vândute cărţi ianuarie – iunie 2021

 1. „Vindecarea copilului interior” – Stefanie Stahl
 2. „500 de adevăruri uimitoare şi amuzante”
 3. „Arta manipulării” – Kevin Dutton
 4. „Auschwitz, ultima staţie” – Eddy de Wind
 5. „Gânduri către sine însuşi” – Marcus Aurelius
 6. „500 de adevăruri incredibile şi trăsnite”
 7. „O chestiune de viaţă şi de moarte” – Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom
 8. „Jurnalul unui burlac. Conversaţii cu mama” – Mihai Bendeac, Emilia Bendeac
 9. „Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi” – Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
 10. „Dumbrava minunată” – Mihail Sadoveanu

Top 10 cei mai vânduţi autori în 2021

 1. Irvin D. Yalom
 2. Ioana Chicet-Macoveiciuc
 3. Jill Tomlinson
 4. Dumitru Constantin Dulcan
 5. Eric-Emmanuel Schmitt
 6. Lise Bourbeau
 7. Stefanie Stahl
 8. Kristin Hannah
 9. Sven Nordqvist
 10. Roald Dahl

Date care îți dau de gândit

 • Un român citește mai puțin de cinci minute pe zi și circa o carte pe an, în medie. În comparație, un neamț citește 16 cărți pe an, în medie.
 • 68,5% dintre români nu au citit nicio carte în ultimul an
 • Doar 20% citesc o dată pe lună și 8% zilnic
 • 37,5% dintre persoanele de 15 ani nu înțeleg ceea ce citesc. România se află pe penultima poziție dintre statele membre UE la indicatorul „citire”
 • 40% este rata analfabetismului funcțional în România (elevul știe să citească, dar nu reușește să înțeleagă textul)

Sursa foto: pixabay.com

Alte stiri din Carte

Ultima oră