Academia Română a achiziţionat 17 manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade

21 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Academia Română a achiziţionat 17 manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade

Academia Română a achiziţionat 17 manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade, majoritatea aparţinând perioadei de adolescenţă şi tinereţe.

În data de 7 aprilie 2021, Academia Română a cumpărat 17 manuscrise semnate Mircea Eliade, între care se află studiul „Umanismul indian“, eseul „Misterele şi iniţierea orientală“, traducerea lucrării „Ispitirea diavolului“ de Giovanni Papini, caiete-manuscris precum „Din carnetul unui cercetaş“ şi „Amintiri din retragere“, alte eseuri, schiţe, rezumate sau texte care au stat la baza câtorva conferinţe susţinute la Radio Bucureşti în perioada 1932-1938.

Majoritatea scrierilor aparţin perioadei de adolescenţă şi tinereţe a savantului român, începând cu anul 1922, când Mircea Eliade avea doar 15 ani, potrivit Academiei Române.

Odată cu acestea au fost cumpărate câteva scrisori primite de la profesorul său Constantin Rădulescu-Motru, de la Constantin Noica şi Surendranath Dasgupta, corespondenţă cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legaţia Regală a României la Lisabona.

Loturile au fost achiziţionate cu suma de 63.840 de euro.

 

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marţi, că instituţia pe care o conduce este „mai bogată în spiritualitatea ei” prin achiziţionarea unor manuscrise şi documente semnate Mircea Eliade.

Ioan-Aurel Pop a mai informat că fondurile necesare achiziţiei Eliade,  în cadrul licitaţiei organizate online de Casa de Licitaţie Historic, în 7 aprilie, au venit de la Fundaţia Patrimoniu a Academiei.

Directorul Casei de Licitaţie Historic, Cezar Florea, a anunţat că instituţia pe care o conduce „pregăteşte” la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor o licitaţie cu aceeaşi temă, cu piese „mult peste cele achiziţionate astăzi de Academia Română”.

Florea a mai precizat că licitaţia prezentă s-a realizat „printr-o negociere directă”, scrie agerpres.ro.

Alte stiri din Carte

Ultima oră