Cum a reușit Japonia să învingă pandemia fără măsuri de carantinare a populației sau testări în masă

25 Mai 2020 | scris de A.A.
Cum a reușit Japonia să învingă pandemia fără măsuri de carantinare a populației sau testări în masă

Japonia se apropie de momentul ridicării stării de urgență în condițiile în care cazurile pozitive descoperite în fiecare zi sunt de ordinul zecilor, precizează time.com.

Autoritățile nu au impus restricții de mișcare asupra populației, afacerilor nu au fost închise, chiar și restauranele și saloanele de înfrumusețare și-au continua activitatea în perioada pandemiei. Nu au fost folosite diverse aplicații de urmărire a noului coronavirus, nu există un organism central care să gestioneze criza, iar țara a testat doar 0,2% din populație în condițiile în care, la nivel mondial, este o adevărată cursă a testării în masă.

Experții încearcă sî înțeleagă cum au reușit autoritățile să aplatizeze curba îmbolnăvirilor, chiar și în zone extrem de aglomerate cum ar fi Tokyo unde se înregistrează câteva cazuri pozitive în fiecare zi.

Doar printr-un simplu studiu al cifrelor oficiale raportate, se poate observa că Japonia a reușit să învingă pandemia chiar dacă măsurile adoptate au fost în contrast total cu marea majoritate a țărilor afectate, dar și cu ghidul Organizației Mondiale a Sănătății.

”Dacă ne uităm la cifre, putem declara că am depășit criza foarte ușor. Dar cum am făcut acest lucru, nici măcar experții nu pot să precizeze”, a declarat profesorul Mikihito Tanaka din cadrul Universității Waseda, expert în științele comunicării și membru al grupul de lucru împotriva coronavirusului.

O listă amplă a potențialelor atuuri deținute de Japonia în lupta cu pandemia a fost făcută publică. Motivațiile au trecut de la obișnuița de a purta mască de protecție a japonezilor, la o rată foarte mică a obezității, la măsurile timpurii de a închide școlile și chiar o analiză a împrăștierii particulelor fine în urma vorbirii curente.

O analiză realizată de Bloomberg News a relatat că nu există o schemă clară a succesului japonez ce poate fi replicată în toate țările afectate de pandemie. Dar se pot trage mai multe învățăminte din atitudinea țării în fața crizei.

De la început, Japonia s-a bazat pe experții deja pregătiți în depistarea focarelor de infecție. În 2018, autoritățile au angajat 50.000 de asistenți medicali specializați în depistarea de noi infecții. Chiar dacă până acum erau specializați în descoperirea gripei comuni și a tuberculozei, ei puteau gestiona orice infecție virală care se răspândește foarte repede.

În condițiile în care SUA și Marea Britanie se pregătesc să angajeze un număr foarte mare de oameni pe care urmează să-i instruiască în depistarea de noi focare, Japonia și-a trimis echipele încă de la descoperirea primelor cazuri pozitive cu noul coronavirus. Echipele au depistat rapid focarele de infecție și le-au carantinat pentru a preveni răspândirea în masă.

Un alt atu al oficialilor japonezi a fost criza de coronavirus de pe nava de croazieră Diamond Princess din luna februarie. Experții deplasați pe vas pentru a gestiona virusul au înțeles din prima clipă cât este de periculos virusul și cât de repede se împrăștie, astfel au reușit să conștientizeze mult mai repede populația. Atunci când Japonia se confrunta cu pericolul, marea majoritate a țărilor priveau de la distanță și-și imaginau că pericolul este mult prea departe de ele pentru a fi afectate de pandemie.

Experții au declarat că o altă măsură extrem de importantă a fost impusă cu ajutorul mass-media: comunicarea simplă și clară. Oamenilor li s-au transmis trei măsuri esențiale: evitarea spațiilor închise, spațiile aglomerate și a contactului fizic. Chiar dacă au apărut voci critice la adresa mediului politic care nu s-a implicat în gestionarea pandemiei, guvernul a transmis că a lăsat toată puterea de decizie în mâna experților fiind declarată cea mai potrivită atitudine în cazul unei stări de urgență a sănătății publice.

Cercetătorii au analiza mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2 și au descoperit că diferă tipurile de virus din Asia și cele care au ajuns pe continentul american și european, dar studiul nu a fost încă finalizat și nu se poate preciza cu certitudine dacă este mult mai letal cel din țările grav afectate de pandemie.

În urma testelor de anticorpi efectuate în Japonia s-a descoperit că aproximativ 7% din populație a trecut prin virus, ceea ce înseamnă că foarte mulți oameni au fost asimptomatici sau au prezentat forme ușoare ale bolii. Într-un studiu efectuat în capitală pe un eșantion de 500 de locuitori, s-a descoperit că cifrele reale ar fi de 20 de ori mai mari ca rată a răspândirii virusului.

”Putem spune că răspunsul Japoniei la pandemie a fost extraordinar. Dacă analizăm rata deceselor din țările asiatice, observăm că este de 100 de ori mai mică față de cea raportată în țările vestice”, a declarat Norio Sugaya, profesor al Universității de Medicină din Tokyo și membru în cadrul OMS.

Chiar dacă autoritățile nu au închis economia, aceasta nu a putut fi protejată de criza mondială, oficialii declarând recesiunea încă din primul trimestru al anului 2020. Japonia se baza în mare măsură pe înfloritoarea industrie a turismului și a înregistrat o reducere a călătorilor de peste 99% în luna aprilie.

Guvernul japonez se teme de noul val al pandemiei și încearcă să folosească acest timp de acalmie pentru a crește capacitatea de testare și pentru a replica cât mai multe măsuri adoptate de vecinii chinezi care s-au luptat cu epidemia de SARS și MERS.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră