Theresa May va anunţa în martie sfârșitul liberei circulații pentru cetățenii comunitari! România şi Bulgaria, în coastele britanicilor

27 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Theresa May va anunţa în martie sfârșitul liberei circulații pentru cetățenii comunitari! România şi Bulgaria, în coastele britanicilor

Veştile nu sunt deloc bune pentru cetăţenii comunitari, dar oarecum de aşteptat, chiar dacă nu atât de rapid, după decizia privind ruperea Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Data aleasă ar fi 15 martie, când Theresa May ar urma să activeze negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE, supranumită şi Brexit,după ce legea care va autoriza guvernul să activeze Brexit-ul va trece prin Parlament.

Cotidianul britanic The Telegraph publică luni informaţia potrivit căreia premierul britanic Theresa May intenţionează să anunţe la 15 martie sfârşitul liberei circulaţii pentru cetăţenii comunitari care vor dori să intre în Regatul Unit. Ceea ce înseamnă că acei cetăţeni ai Uniunii Europene, deci şi românii, care vor sosi în Marea Britanie DUPĂ activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona nu vor avea automat dreptul de şedere permanentă în Marea Britanie.

Mai mult, după ce Marea Britanie părăseşte UE, se va limita imigraţia,ceea ce ar putea însemna includerea unui nou regim de vize şi acces restrictiv la prestaţii sociale.

Potrivit lui Iain Duncan Smith, parlamentar conservator eurosceptic marcant, anunțul va arăta că dna May preia controlul asupra granițelor Marii Britanii, lămurind în același timp situația celor 3,6 milioane de migranți din UE care trăiesc deja pe teritoriul britanic. "Ea va clarifica situația prin stabilirea unui termen-limită clar, în timp ce Uniunea Europeană pare tot mai confuză și mărginită", a afirmat Duncan Smith

Potrivit cotidianului, Theresa May ar urma să declare că imigranții din UE sosiți înaintea datei-limită vor avea drepturile protejate atât timp cât cetățenii britanici care trăiesc în alte țări comunitare vor primi aceleași garanții.

Totodată, se așteaptă ca May să facă apel la celelalte state din Uniune să se ajungă la un acord rapid pe acest subiect, astfel încât să poată fi eliminat de pe agenda negocierilor pentru Brexit cât mai curând posibil.

Această cerere ar putea însă să o plaseze în conflict cu UE, care face presiuni pentru împingerea până în 2019 a datei de la care libertatea de circulație va fi restricționată. Miniștri din Guvernul May s-au arătat însă îngrijorați că amânarea acestei date până la finalul negocierilor va conduce la un aflux uriaș de imigranți din UE care vor veni în Marea Britanie înainte de Brexit.

"Am primit unele sugestii conform cărora Comisia Europeană ar putea încerca să ne forțeze să protejăm pe oricine ajunge până în momentul ieșirii" țării din UE, a declarat o sursă guvernamentală. "Ne-am putea alege cu jumătate din România și din Bulgaria venind aici dacă așteptăm atât de mult", a adăugat sursa. 

Potrivit ministrului de Interne Amber Rudd, după ce Marea Britanie va ieși din UE, se va pune capăt liberei circulații așa cum o știm. Ea examinează planuri privind oferirea de vize multianuale noilor sosiți în sectoare cheie ale economiei, simultan cu limitarea accesului la prestații sociale. Una dintre variante prevede ca imigranții să primească vize de muncă pe 5 ani, dar să le fie interzis accesul la prestații sociale cât timp se află în Marea Britanie.

Amber Rudd a confirmat că Ministerul de Interne "lucrează asupra unei serii de opțiuni", dar a sugerat că sistemul final va fi decis numai după "doi ani de negocieri și pregătiri".

În timp ce Marea Britanie a ajuns deja la acorduri de principiu cu majoritatea membrilor UE, unele state, printre care Germania, au refuzat să discute subiectul până la activarea negocierilor pentru Brexit.

Pe de altă parte, premierul May se confruntă cu o rebeliune în Camera Lorzilor, unde membri conservatori sunt pregătiți să sprijine o campanie a laburiștilor și liberal-democraților vizând garantarea drepturilor cetățenilor comunitari.

Fronda vine în contextul informațiilor potrivit cărora guvernul discută despre acordarea unui rol consultativ Comitetului Consultativ privind Migrația (MAC) în legătură cu numărul de vize care ar trebui eliberate, pentru ieșirea din impasul politic.

Comisia ar urma să decidă câte vize vor fi emise pentru angajări în industrii-cheie precum IT, sănătate și asistență socială, agricultură și turism, care se bazează puternic pe forță de muncă formată din imigranți.

Pentru cei 1,2 milioane de britanici care trăiesc în alte țări din UE, data-limită va fi decisă în cele din urmă de Bruxelles. Negociatorul-șef al Parlamentului European a propus ca UE să le ofere în mod individual britanicilor opțiunea de a rămâne cetățeni comunitari.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră