Guvernul Marii Britanii va fi nevoit să ceară aprobarea Parlamentului, pentru ieşirea din Uniunea Europeană (Brexit), după ce Curtea Supremă de la Londra a hotărât că Executivul nu poate declanșa procedura fără consimțământul Parlamentului.
Guvernul va prezenta în următoarele proiectul de lege pentru lansarea procesului de ieșire din Uniunea Europeană, a anunțat marți ministrul pentru Brexit, David Davis.
Decizia nu afectează planurile guvernului britanic de a invoca Articolul 50 până la sfârșitul lunii martie.
Proiectul de lege "va fi adoptat la timp" pentru a permite activarea Articolului 50 până la sfârșitul lunii martie, așa cum se așteaptă Guvernul, a adăugat Davis, la câteva ore după decizia Curții Supreme de a obliga Executivul să consulte și Parlamentul.
Pentru Uniunea Europeană, verdictul Curţii Supreme de la Londra nu schimbă nimic. Se aşteaptă ca Theresa May să obţină avizul parlamentarilor şi apoi să ceară activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, scrie Deutsche Welle.
Pentru Parlamentul britanic vine momentul adevărului.
Reprezentanţii poporului vor trebui să protejeze interesele cetăţenilor. Vorbim despre angajaţi, despre drepturile consumatorilor şi multe altele. Concomitent, deputaţii vor trebui să apere tradiţia democratică a ţării, aflată în pericol în urma referendumului pentru Brexit şi a propagandei celor care susţin separarea de comunitate, mai scrie sursa citată.