BREXIT. Statutul cetățenilor europeni în UK nu va fi încă garantat

10 Feb 2017
BREXIT. Statutul cetățenilor europeni în UK nu va fi încă garantat

Camera Comunelor a Parlamentului britanic a aprobat proiectul de lege care permite prim ministrului Theresa May să declanșeze ieșirea țării din Uniunea Europeană, dar a respins o propunere de garantare a statutului cetățenilor statelor membre UE aflați actualmente în Regatul Unit. Proiectul de lege va fi trimis acum spre adoptare Camerei Lorzilor și este este de așteptat ca acolo să fie adoptat fără o opoziție semnificativă înainte de a fi trimis la promulgare.

Camera Comunelor a respins prin vot toate amendamentele propuse de opoziție, între care garantarea statutului cetățenilor UE din Marea Britanie după Brexit, cu 290 de voturi pentru și 332 împotrivă. 

Premierul May a refuzat constant această solicitare, argumentând că nu poate face acest lucru atât timp cât UE nu garantează la rândul său statutul cetățenilor britanici aflați în statele membre, scrie rfi.ro. 

A fost respins și amendamentul care impunea organizarea unui al doilea referendum după terminarea negocierilor dintre guvernul britanic și UE. 

Deputații Partidului Conservator al premierului May au votat aproape în unanimitate împotriva amendamentelor și în favoarea proiectului de lege în ansamblul său.

Deși Partidul Conservator nu are majoritate în camera superioară, este improbabil ca lorzii, care sunt numiți și nu aleși, să obstrucționeze adoptarea proiectului și dacă vor vota proiectul, care are doar două articole, în termeni identici cu cel aprobat de Camera Comunelor, atunci proiectul va merge la promulgare la Regina Elisabeta a II-a.

După promulgare, premierul May va putea invoca articolul 50, așa cum a promis, până la sfârșitul lunii martie 2017, posibil chiar la summitul UE din 9 martie, așa cum relata recent cotidianul londonez The Times. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră