Noul şef antitero britanic: Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare amenințare teroristă după anii 1970 (VIDEO)

26 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Noul şef antitero britanic: Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare amenințare teroristă după anii 1970 (VIDEO)

Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare amenințare teroristă după anii 1970, când Armata Republicană Irlandeză a comis o serie de atacuri cu bombă, a declarat duminică șeful noului organism de supraveghere în domeniul legislației privind terorismul, Max Hill.

Într-un interviu acordat ediţiei duminicale a cotidianului The Telegraph, Max Hill afirmă că  amenințarea la adresa orașelor britanice cu atacuri inspirate de Statul Islamic reprezintă acum un "risc enorm".

 

Potrivit lui Hill, "ar fi greșit să se facă o simplă comparație" între ideologia și organizația Statul Islamic și IRA, care a folosit violența pentru a-și atinge obiectivul de a alunga Marea Britanie din Irlanda de Nord.

"Dar în ceea ce privește amenințarea pe care o reprezintă, cred că intensitatea și frecvența potențială a planificării unui complot terorist  serios — cu atacuri fără discernământ asupra civililor nevinovați, indiferent de rasă sau culoare în zone metropolitane — constituie în prezent un risc enorm pe care nimeni dintre noi nu îl poate ignora", a mai declarat el.

"Deci eu cred că există fără îndoială un risc semnificativ, care este cel puțin la fel de mare ca amenințarea la adresa Londrei din anii '70, când IRA era activă" pe teritoriul britanic, a adăugat el.

Marea Britanie și-a menținut nivelul amenințării teroriste la "sever" — al doilea cel mai ridicat nivel — în ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil.

IRA a abandonat lupta armată pentru a pune capăt controlului britanic asupra Irlandei de Nord și unirii acestei provincii cu Irlanda după încheierea unui acord de pace în 1998. Peste 3.600 de persoane au fost ucise, inclusiv mai mult de 1.000 de membri ai forțelor de securitate britanice, în timpul unui conflict sectar ce a început la sfârșitul anilor 1960, amintește Reuters, citată de agerpres.ro. 
     
Oficiali din sfera securității britanice au declarat în repetate rânduri că militanți ai Statului Islamic, care pierd teren în Irak și Siria, vor viza Marea Britanie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră