Bucureşti. Noi proteste duminică seară în Piaţa Universităţii (VIDEO)

22 Ian 2017 | scris de Sebastian S. Eduard Marina Constantinoiu
Bucureşti. Noi proteste duminică seară în Piaţa Universităţii (VIDEO) Galerie foto (5)

Un nou protest faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi Codul penal promovate de Ministerul Justiţiei a început în Piaţa Universităţii, unde la ora 17.30 se adunaseră aproximativ 500 de persoane. Manifestaţii similare au loc in mai multe oraşe din ţară. O manifestaţie cu aceeaşi temă a avut loc astăzi şi la Bruxelles, a transmis corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu.

Aceasta este cea de-a treia zi de proteste faţă de cele două proiecte de ordonanţă ale Ministerului Justiţiei, după cele de miercuri şi joi.

Protestatarii au steaguri şi pancarte cu mesaje precum "Ministru' cu plagiat trebuie remaniat", "Referendum pentru toţi, să ştim dacă suntem hoţi", informează News.ro.

În Piaţa Universităţii continuă să sosească bucureşteni, mulţi dintre ei mobilizaţi pe Facebook, şi probabil mai târziu se va porni în marş spre Guvern pe traseul Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei.

Liderii PNL si USR au anuntat ca se vor afla in Piata.

UPDATE

La ora 18.00 Demonstantii au iesit in strada si plecat spre Guvern. Sunt aproximativ 2.000-3.000 de persoane conform Digi24.

UPDATE 18.10

Protestatarii au ocupat si scuarul din fata Teatrului National, dupa ce umplusera deja piateta de la fantana. Numarul e peste 5.000, potrivit Hotnews, care anunta ca protestatarilor li s-au alaturat si oameni politici, cum ar fi Raluca Turcan, de la PNL, Robert Turcescu, de la PMP. Erau asteptati liderul USR Nicusor Dan, dar chiar si presedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 18.30

Protestatarii au blocat circulatia la Piata Universitatii, oamenii de la Fantana au facut jonctiunea cu cei de la Teatrul National. Peste 7.000 de oameni la protest, potrivit Hotnews.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a alaturat manifestantilor din Bucuresti (sursa foto: Hotnews).

Preşedintele Iohannis a postat în pagina sa de Facebook două instantanee cu prezenţa sa la manifestaţia din Bucureşti.

 

Cordonul de protestatari a pornit spre Guvern.

UPDATE 18.35

Digi24 anunta 10.000 de persoane prezente la mars

UPDATE 18.50

Reporterii TVR care însoţesc coloana de manifestanţi spun că sunt în jur de 15.000 de oameni între Piaţa Universităţii şi Piaţa Victoriei.

Circulaţia este blocată pe sensul dinspre Piaţa Victoriei spre Guvern. Coloana este desfăşurată pe Bulevardul Magheru, pe două benzi de circulaţie.

UPDATE 19.00

Manifestatii si in Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Sibiu, Timisoara si deasemenea si in strainatate, la Paris si Milano.

UPDATE 19.30

Manifestantii au ajuns in Piata Victoriei. 16.000 de persoane spune Digi24 ca ar participa la proteste.

Preşedintele Klaus Iohannis a postat, în pagina sa de Facebook, o scurtă explicaţie a prezenţei sale în această seară la protestele din Bucureşti. Redăm integral postarea sa de la Facebook:

"Am fost în Piaţa Universităţii, alături de miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept. Or, aşa ceva nu se poate admite! Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci, sute de politicieni certaţi cu legea să se găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii, pe bună dreptate, sunt indignaţi".

 

UPDATE ORA 19.47 Timiș: Protest în Piața Victoriei din Timișoara

Câteva mii de timișoreni au ieșit duminică seara în stradă pentru a protesta față de modificările care ar putea fi aduse legislației penale. 

UPDATE ORA 20.09 Constanța: Protest spontan față de ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor penale

Aproximativ o mie de persoane au participat duminică seară la un marș spontan în Constanța, în urma unui apel lansat pe facebook de activistul civic Cătălin Anghel.

UPDATE ORA 20.46 Brașov: Aproximativ 800 de persoane au protestat la Prefectură și în fața sediului PSD

Aproximativ 800 de persoane au protestat, duminică seară, începând cu ora 18,00, în fața Prefecturii Brașov, față de proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și modificarea Codurilor penale.

UPDATE ORA 20.48 Iași: Peste 1500 de oameni au protestat și au mărșăluit cântând imnul național

Peste 1.500 de persoane au protestat duminică seara, la Iași, împotriva ordonanțelor privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Protestul, care s-a desfășurat în Piața Unirii, a durat aproximativ trei ore, timp în care manifestanții au scandat lozinci împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, și au cerut demiterea premierului Grindeanu și a ministrului Justiției, Florin Iordache.

UPDATE 21.25 Protestatarii din București au mers și la sediul PSD

Protestatarii din București sosiți la sediul PSD de pe bulevardul Kiseleff au scandat lozinci împotriva social-democraților și a Guvernului.

Inițial, oamenii s-au adunat în Piața Universității, apoi au pornit spre Piața Victoriei și pe bulevardul Kiseleff.

Coloana de manifestanți s-a întins de la Piața Victoriei până la sediul PSD.

Aceștia au strigat: "De la Casa Albă la Poarta Albă!", "Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta!", "La închisoare, nu la guvernare!", "PSD, nu uita, țara asta nu e a ta!".

Mai mulți jandarmi au asigurat ordinea publică în zonă. Manifestația s-a desfășurat fără incidente.

După ora 21,00, protestatarii au început să părăsească zona din fața sediului PSD.

UPDATE 23:20

Oamenii care au protestat duminică nu au fost aduși în stradă de autocare, ci de "idealuri", care sunt "resorturi mult mai puternice", afirmă fostul premier Dacian Cioloș.

"Oamenii care au ieșit în stradă în această seară nu au fost aduși cu autocarele, nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii. Există mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv", a scris Dacian Cioloș, duminică, pe Facebook.  Fostul premier şi-a ilustrat postarea cu o imagine de la protest surprinsă de Cristian Vasile.

UPDATE 23:30

Serviciul Român de Informații precizează, într-un comunicat de presă, că afirmațiile privind implicarea SRI în organizarea protestului de duminică sunt "denigratoare și menite să afecteze instituții fundamentale ale regimului democratic".

Potrivit sursei citate, precizările vin "în urma acuzațiilor grave aduse în spațiul public privind implicarea SRI în organizarea protestului de duminică, 22 ianuarie".

"Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acțiuni care nu țin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmații denigratoare și menite să afecteze instituții fundamentale ale regimului democratic. SRI își reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic și concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii", se arată în comunicatul SRI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră