Prin modificările aduse Legii 393/2004, calitatea de ales local şi preşedinte al CJ încetează în caz de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate cu executare, stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă. Fac excepţie de la noile prevederi mandatele de primar și de președinte al consiliului județean în cazul infracțiunilor de dare și de luare de mită. Astfel, acestea vor înceta de drept în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile de dare şi luare de mită, independent de modalitatea de executare a pedepsei principale.
"În opinia noastră, a permite unei persoane care a adus atingere unei valori sociale ocrotite de legea penală și cu privire la care instanța a considerat că prezintă un pericol social să continue exercitarea mandatului de ales local nu este de natură să asigure exercitarea funcțiilor și demnităților publice în coordonatele statului de drept", se arată în cererea lui Iohannis adresată CCR.
El susţine totodată că este de neconceput ca statul, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, să permită exercitarea autorității publice de către persoana condamnată şi aminteşte că pentru toate celelalte categorii socio-profesionale sunt prevăzute consecințe drastice atunci când intervin condamnări la pedepse privative de libertate.
Un alt argument al şefului statului se referă la prevederea conform căreia încetarea mandatului de ales local intervine în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, doar pentru infracțiunile de luare şi dare de mită.
"Or, eficiența cadrului de integritate, precum și asumarea angajamentelor la nivel internațional de către statul român în lupta împotriva corupției ar putea fi afectate dacă s-ar menține reglementarea din legea dedusă controlului de constituționalitate. Angajamentele internaționale asumate de România nu pot fi contrazise prin legislația națională, întrucât statul român este obligat să respecte cu bună-credință obligațiile asumate la nivel internațional", susţine Iohannis.
Ca urmare, şeful statului susţine că diminuarea prin lege a standardelor de integritate și de luptă împotriva corupției, în sensul că încetarea mandatului de ales local intervine doar în cazul condamnării definitive pentru infracțiunile de dare și luare de mită, iar nu și în cazul altor fapte de corupție prevăzute în Codul penal și în alte legi speciale, este de natură să afecteze un element constitutiv al statului de drept, precum și angajamentele internaționale asumate de România.