Premierul Mihai Tudose a acordat vineri primul său interviu de când se află în fruntea Guvernului în care vorbeşte despre noua lege a vaccinării care să rezolve problema aprovizionării cu vaccinuri, revigorarea Institutului Cantacuzino din Capitală şi chiar să introducă obligativitatea imunizării copiilor.
Iar realitatea de la care a pornit discuţia cu dintre premier şi reporterul Radio România Actualităţi sunt ultimele rapoarte ar Ministerului Sănătăţii conform cărora peste 200.000 de copii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei, boală care a provocat peste 18.000 de îmbolnăviri în ultimul an şi 32 de decese.
"Aceasta este situaţia tragică de astăzi. Şi am ales această cale de a face public acest raport şi de a spune public care sunt cifrele pentru a fi consecvent cu ce am spus de când am preluat mandatul: nu păcălim pe nimeni, nu minţim pe nimeni, nu vrem să fim eroi, vrem să fim normali (...) problema este complexă. Pe de o parte, la un capăt al problemei se află sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri. Apoi, am constatat că şi atunci când sunt, nu au ajuns toate în timp util în toată ţara. Apoi, după ce au ajuns în toată ţara, atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie şi copiii vaccinaţi şi în ultimă speţă, au fost acei părinţi iresponsabili - şi îmi asum cuvântul - care, invocând diverse pretexte sau diverse convingeri, au considerat copiii lor nu trebuie vaccinaţi. Deci o lege a vaccinării poate începe cu a asigura stocurile necesare, cum v-am spus, şi mi-am asumat şi ca proiect al guvernului, dar şi ca proiect personal, revigorarea şi reinventarea, dacă vreţi, a Institutului Cantacuzino, să producem şi noi vaccinurile noastre... apoi, ele să fie distribuite, iar medicii să-şi facă efectiv treaba. Nu se poate să avem judeţe cu un procent de sub 50% din copii vaccinaţi. Este absolut incredibil", a afirmat premierul Tudose.
Întrebat dacă situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, şeful Executivului a răspuns: "Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile. Deci, acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană nord-atlantică sau centru, trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50%, suntem departe de lumea civilizată...vă fac o medie pe ţară".
Premierul a mai spus că speră ca noua lege a vaccinării să fie gata cât mai repede, arătând că pentru transformarea Institutului Cantacuzino într-o unitate funcţională, care să producă vaccinuri, ar fi nevoie de de aproximativ 50 de milioane de euro, ceea ce "la nivel de ţară nu este o sumă care să creeze probleme...".