Profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecțioase din Franța, dă exemplul României în privința epidemiei de rujeolă consecință directă a scăderii procentului persoanelor imunizate.
Într-un interviu prezentat de site-ul Atlantico.fr., prof. Raoult pledează pentru necesitatea campaniilor de vaccinare. În acest sens, se face referire la un studiu realizat în SUA, care susține că persoanele care s-au vaccinat contra rujeolei înainte de 1989 și călătoresc mai mult ar trebui să se vaccineze din nou contra acestei boli. Argumentul: unele persoane pierd imunitatea, chiar dacă au fost vaccinate.
Pornind de la aceast studiu, profesorul Didier Raoult oferă explicații și argumente.
Prof. Raoult spune că atunci când a început vaccinarea populației contra rujeolei s-a crezut că se va obține o eficiență comparabilă celei date de infecția naturală. Realitatea a dovedit că un număr redus de persoane pierd această imunitate. De asemenea, sunt zone unde procentul populației vaccinate este mic, unde rujeolă circulă și persistă riscul infectării.
În acest sens, prof. Raoult dă exemplul României. În Europa, am avut recent cazuri de persoane venite din România, unde acoperirea vaccinală este foarte mică. Ei sunt o sursă pentru multe epidemii mici, spune prof. Didier Raoult.
Foarte contagioasă
În privința vaccinării, prof. Raoult subliniază că și în Franța există reticențe, că au fost episoade de epidemie, de cele mai multe ori fiind infecții de import.
Prof. Raoult precizează că rujeola este o boală extrem de contagioasă. Când o persoană face rujeolă într-o zonă care nu are o bună acoperire vaccinală, se înregistrează numeroase alte cazuri de boală. Cele mai expuse și mai susceptibile de a transmite boala sunt persoanele care acordă îngrijire. De aceea, este foarte importantă verificarea imunității pacienților prin analize de sânge și a se proceda la revaccinarea acestora dacă nu mai prezintă anticorpi.
Prof. Raoult recunoaște că este foarte dificilă recâștigarea încrederii populației în vaccin. Dar a le spune celor care se opun ”sunteți proști” sau celor care acceptă vaccinarea, ”sunteți deștepți” este un demers greșit. Cea mai bună cale este explicarea și argumentarea că este o metodă de protecție și pentru ei și pentru cei din jurul lor.