Prof. dr. Alexandru Rafila: Actuala epidemie de rujeolă este consecinţa scăderii continue a ratei de vaccinare antirujeolice

10 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Alexandru Rafila: Actuala epidemie de rujeolă este consecinţa scăderii continue a ratei de vaccinare antirujeolice

Epidemia de rujeolă izbucnită în țara noastră în 2016 este o consecință a scăderii succesive a ratei vaccinării antirujeolice, care a ajuns de la 94% (doza I) și 93% (doza II) în 20101, la 86%, respectiv 67% în 2015, avertizează preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Au fost confirmate 19 decese din cauza rujeolei, de la începutul epidemiei, în timp ce în perioada 2010 -2015, au fost raportate 4 decese asociate acestei boli, deși, de exemplu, în 2011 și în 2012, au fost înregistrate mai multe îmbolnăviri: 4.784, respectiv 7.450, potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, față de 4.090, în 2016-2017. Atunci, însă, acoperirea vaccinală cu vaccin RRO (doza I), pentru copiii cu vârstă de 2 ani era de 94.7% (2011)5 și 95.1% (2012)6.

De altfel, rata vaccinării împotriva majorității bolilor pentru care se efectuează vaccinări gratuite conform Programului Național de Vaccinare, la copiii care au împlinit 2 ani în iulie 2016, se situează chiar sub 80%, în timp ce procentul recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății este de 95%.

Ameninţare la adresa sănătăţii publice

Scăderea acoperirii vaccinale este o amenințare reală la adresa sănătății publice, iar România are nevoie de măsuri rapide în acest sens. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorități, părinți, pentru că vine ca urmare a unei scăderi continue a ratei de vaccinare antirujeolice. Majoritatea cazurile înregistrate au apărut la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet. Trebuie conștientizat că vaccinarea nu înseamnă doar un beneficiu pentru individ, ci și pentru comunitatea din care face parte, pentru că o rată scăzută a vaccinării crește riscul izbucnirii unei epidemii, la care cei mai expuși sunt cei care nu sunt în măsură să fie vaccinați, așa cum sunt nou-născuții, în acest caz. Orice decizie legată de vaccinare trebuie luată cu responsabilitate, pe baza unor informații științifice, avizate.”, avertizează prof. dr. Alexandru Rafila, Președinte Societatea Română de Microbiologie și membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa.

Necesitatea implementării unor măsuri eficiente, urgent, pentru contracararea fenomenului care a condus la scăderea îngrijorătoare a ratei de vaccinare și asigurarea unei acoperiri vaccinale de siguranță, prin care posibilele epidemii să fie prevenite a fost concluzia generală a celeide-a V-a Conferințe Naționale RoVaccin.

 Evenimentul științific, organizat de  Societatea Română de Microbiologie, s-a desfășurat la sfârșitul lunii martie la București ka care au participat peste 350 de specialişti din domeniile microbiologiei, epidemiologiei, cărora li s-au adăugat medici de familie, specialiști în boli infecțioase și din alte specialități implicate în zona de vaccinologie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră