Noile prevederi fiscale, pas cu pas. Cine datorează, cine plăteşte, ce se schimbă

09 Noi 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Noile prevederi fiscale, pas cu pas. Cine datorează, cine plăteşte, ce se schimbă

De anul viitor toate contribuţiile sociale vor fi în sarcina angajatului, iar impozitul pe venit va scădea de la 16 la 10 la sută. În acelaşi timp, companiile vor plăti o contribuţie de 2,25 la sută din fondul total de salarii.

Sunt modificări la Codul Fiscal făcute miercuri de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, în pofida opoziţiei sindicatelor, a unei mari părţi a mediului de afaceri, a primarilor din marile oraşe sau a preşedintelui Klaus Iohannis, scrie rador.ro.

Concret, vor rămâne contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS), care vor fi suportate în totalitate de salariat, plus contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), care va fi suportată doar de angajator, explică avocatnet.ro

Din 2018, vor exista doar trei contribuții sociale obligatorii, față de șase, câte sunt acum, reiese dintr-un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului fiscal. Documentul a fost adoptat miercuri de Guvern și se poate aplica, de la 1 ianuarie 2018, doar după ce este publicat în Monitorul Oficial, mai scrie avocatnet.ro.

 Mai exact, este vorba de următoarele contribuții obligatorii:

 1. contribuția la pensii pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25%, care va fi în totalitate în sarcina salariatului;
      -  dacă este vorba de condiții deosebite de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 4%;
      -  dacă este vorba de condiții speciale de muncă, angajatorul va avea în sarcină o cotă suplimentară de 8%;
 2.  contribuția la sănătate, în cotă de 10%, care va fi în totalitate în sarcina salariatului;
 3. contribuția asiguratorie pentru muncă, în cotă de 2,25%, ce va fi în totalitate în sarcina angajatorului.

Concret, pentru salariații care lucrează în condiții normale, se va datora CAS de 25%, însă dacă va fi vorba de condiții mai grele de muncă, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, împreună cu salariatul, numai când vine vorba de condiții mai grele de muncă, precizează cei de la avocatnet.ro.

Alte schimbări urmăresc să limiteze posibilitatea scoaterii din ţară a profitului de către unele companii multinaţionale, modificări despre care premierul Mihai Tudose a spus că vor aduce fonduri mai mari la bugetul de stat pentru finanaţarea educaţiei, sănătăţii şi a infrastructurii, completează rador.ro.

Tot miercuri au fost reduse contribuţiile la Pilonul II de pensii administrate privat de la 5,1 la 3,75 la sută. Măsura vine la pachet cu majorarea pensiei minime cu 120 de lei, de la 1 iulie anul viitor şi a punctului de pensie cu 100 de lei, mai scrie rador.ro. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră