Cele mai multe anunțuri de job-uri nu prezintă date despre salariile oferite, deoarece angajatorii nu vor să divulge informații despre grilele de câștiguri, scrie Liz Ryan, CEO și fondator al companiei americane de coaching și consultanță Human Workplace, în revista Forbes.
Dacă o companie are un buget net lunar de 1.000 de euro pentru plata salariului unui viitor angajat și reușește să găsească un candidat foarte bun care va accepta să primească 800 de euro, organizația va alege să facă o economie de 200 de euro decât să ofere întreaga sumă.
„Este greșit să plătești un candidat mai puțin doar pentru că nu știe care sunt salariile de pe piață? Bineînțeles. Este greșit și nu este etic. De asemenea, reprezintă o miscare greșită pentru afacerea ta. Nu este niciodată deștept ca, în business, să te bazezi pe faptul că angajații, clienții sau furnizorii tăi nu sunt suficient de sofisticați”, consideră Liz Ryan.
Ea arată că unul dintre motivele pentru care anumite companii se expun la opinii negative este că își tratează rău candidații cu care interacționează. „Cu toții facem parte dintr-o comunitate de cumpărători, candidați aflați în căutarea de locuri de muncă și oameni care fac recomandări. Prin urmare, oamenii adoră să transmită mai departe informații atât despre organizațiile sănătoase, cât și despre cele toxice”, notează Liz Ryan, citată de eJobs.
Consultantul în resurse umane îi sfătuiește pe candidații aflați în căutarea unui job ca, în timpul interviurilor de angajare pe care le susțin, să nu dezvăluie salariile de la fostele locuri de muncă. În schimb, candidații ar fi bine să-i întrebe pe recrutori despre grila salarială oferită pentru postul pentru care au fost chemați la interviu. „Dacă nu îți spun, fugi”, punctează Liz Ryan.
Ea îi îndeamnă pe candidați să se documenteze din cât mai multe surse – consultanți în resurse umane umane, site-uri de specialitate, prieteni și familie – atât în legătură cu valoarea lor reală de pe piața forței de muncă, cât și în privința salariilor pe care sunt dispuse să le ofere companiile pentru joburi specifice.
„Ai dreptul să cunoști grila salarială pentru orice job de care ești interesat, înainte de a-ți prezenta așteptările salariale. Spre deosebire de informațiile privind starea ta financiară, grila de salarizare pentru un anunț de job nu reprezintă o informație confidențială. Această informație ar trebui împărtășită cu oricine este interesat să o afle”, mai spune Liz Ryan.