Ocupăm primele locuri în ultimele statistici privind hărnicia cetățenilor din UE. Ni s-a spus că muncim cele multe ore pe săptămână, că nu facem rabat nici de la ore suplimentare, dar iată că o nouă statistică vine să ne “liniștească”.
Conform unui raport al Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE), românii ocupă ultimul loc în UE, când vine vorba despre a munci când sunt bolnavi. Datele colectate în toate statele UE plus Macedonia, Albania, Serbia, Muntenegru, Turcia, Elveția și Norvegia în 2015, au arătat că în special bărbații din România se feresc să meargă la locul de muncă atunci când nu se simt bine.
Doar 14,3% dintre bărbații din România au admis că au muncit în 2015 deși erau bolnavi. Cu 21% , româncele au reușit să evite ultimele două locuri din clasament ocupate de Bulgaria (17,9%) și Portugalia (19,8%).
Media UE arată că 36,1% dintre bărbați și 39,2% dintre femei au muncit cel puțin o zi în 2015, deși erau bolnavi. Exceptând Irlanda, în toate țările analizate numărul femeilor care au lucrat în timp ce erau bolnave a fost mai mare decât al bărbaților.
În zece țări, numărul celor care au muncit cel puțin o zi într-o stare de sănătate precară depășește 50%. Podiumul este deschis de Malta (65,5%), urmată de Danemarca (58,8%), Franța (57%), Marea Britanie (55,2), Luxemburg (54,1), Suedia (53,8%), Norvegia (51,6), Slovenia și Finlanda (50%).
Experții EIGE au analizat și condițiile de care dispun cetățenii la locul de muncă. În mod surprinzător, România este una dintre puținele țări în care bărbații (95%) folosesc mai des decât femeile (94%) echipament de protecție la locul de muncă, atunci când situația o impune.
Un român din șase (15,7%) susține că este expus la locul de muncă unor factori de risc care îi afectează sănătatea mintală. Deși media UE este la 25%, cifre îngrijorătoare vin din Franța și Luxemburg, unde 60, respectiv 50% dintre responsdenți consideră că situația de la locul de muncă îi trimite la balamuc.
Când vine vorba despre factori de risc care periclitează integritatea fizică la locul de muncă, românii se înscriu în media UE (44%). Cifre îngrijorătoare vin de data asta din Spania și Portugalia, unde 82,1% și 81,4% dintre respondenți susțin că nu se simt în siguranță la locul de muncă. La polul opus se află Germania și Danemcarca (22,5%).
Per total, unul din 5 români admite că locul de muncă îi afectează sănătatea (19,2%), media UE fiind la 24,2%. Cei mai afectati se declară anagajații din Letonia, Spania, Lituania, Malta și Slovenia, toate peste 35%.