Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că există o legătură directă între orele muncite și consumul de alcool. Mai exact, cine lucrează mai mult de 49 de ore pe săptămână consumă alcool în cantități care pot dăuna sănătății.
Consumul excesiv de alcool este definit de cercetători ca fiind mai mult de 14 “băuturi” pe săptămână pentru femei și 21 pentru bărbați. O “băutură” reprezintă fie 30ml de tărie, 330ml de bere sau 125ml de vin.
“De mult timp există bănuiala că oamenii cu ore multe lucrate consideră alcoolul ca un mijloc rapid și efectiv de a uita de problemele de la locul de muncă”, susține Cassandra Okechukwu de la Harward School of Public Health, într-un editorial apărut în British Medical Journal.
Cei 44 de cercetători au realizat 61 de studii în 14 țări, la care au participat 333.693 persoane.
Indiferent de metoda de lucru a cercetătorilor, rezultatele au fost similare. Cei care muncesc mult consumă mult alcool. Limita de ”workaholic”, adică oameni dependenți de muncă a fost situată la peste 50 de ore pe săptămână.
În primul rând sunt afectați cei cu probleme financiare care aleg să lucreze sistematic ore suplimentare.
De partea opusă, persoanele care lucrează 35-40 de ore pe săptămână consumă mai puțin alcool, numărul de alcoolici din această categorie fiind de doar 11-13%.
Conform Spiegel, studiul n-a putut să dovedească cazuri particulare în funcție de sex, vârstă, origine sau mediu social, însă a evidențiat că la nivel de manageri regula nu este valabilă, aceștia fiind obișnuiți cu un număr mare de ore muncite în timpul săptămânii.
“Relația directă dintre volumul de lucru și consumul de alcool în cele 14 tari în care s-a realizat studiul a scos la iveală că aproape două milioane de oameni din câmpul muncii au dezvoltat o dependență riscantă de alcool. Numărul mare de ore muncite este și un factor de risc de îmbolnăvire pe care nu îl putem ignora”, a comentat Okechukwu.