Miercuri și joi, cod galben și cod portocaliu de caniculă, în jumătatea de vest a țării

08 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Miercuri și joi, cod galben și cod portocaliu de caniculă, în jumătatea de vest a țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) atenționează, marți, că jumătatea de vest a țării se va afla, miercuri și joi, sub cod galben și cod portocaliu de caniculă.  

Județele sub atenționare de cod galben sunt: Satu Mare, Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade și, izolat, în Câmpia de Vest, 38 de grade. Minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

ANM mai atenționează că, joi, 10 august, va fi în vigoare o avertizare cod portocaliu de căldură și disconfort termic accentuat în județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor. În zonele de câmpie din vest și local în centru și sud, va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul de 80 de unități. În timpul nopții, minimele nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 24 — 25 de grade.

În județele avertizate, disconfortul termic va fi accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 39 de grade.

Tot joi, 13 județe din jumătate de vest a țării se vor afla sub cod galben de caniculă. În Maramureș, nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice vor fi, în general, între 35 și 37 de grade.

Valul de căldură va persista până spre sfârșitul săptămânii, iar în zonele de munte, din nord-vestul teritoriului, pe arii restrânse, în timpul după-amiezelor, vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră