UPDATE. ANM extinde Codul Portocaliu. Se anunţă cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor

29 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. ANM extinde Codul Portocaliu. Se anunţă cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor

Cea mai mare parte a ţării se află joi sub Cod Galben şi Portocaliu de caniculă, iar vineri este posibil ca meteorologii să emită Cod roşu. Temperaturile prognozate sunt cu mult peste cele înregistrate în mod obişnuit în această perioadă, motiv pentru care zilele următoare ar putea fi declarate cele mai călduroase din istoria măsurătorilor. 

UPDATE. ANM a emis joi o atenţionare Cod Portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, valabilă vineri, 30 iunie. Valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37...39 de grade.

În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade. Crișana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei se vor afla sub cod galben. Disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

Pentru sâmbătă, ANM anunţă disconfort termic deosebit de accentuat, val de căldură persistent, fiind emis cod portocaliu de caniculă. În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

 În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37...40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

Cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și sudul Banatului se vor afla sâmbătă sub Cod galben. Disconfortul termic se va menține accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

*******************************************************************

"În cursul dimineţii de vineri, este posibil pe baza materialelor de la acest moment să luăm în considerare emiterea unui cod roşu de caniculă pentru zonele Oltenia şi Muntenia pentru că în aceste zone se anticipează valori de peste 40, 42, posibil izolat, 43 de grade în special în Lunca Dunării. Ţinând cont de perioada în care ne aflăm, sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, prin atingerea acestor valori, este posibil să înregistrăm ca aceste zile să fie cele mai călduroase zile din istoria măsurătorilor meteorologice pentru că, în mod obişnuit, în data de 1 iulie, la nivelul României, maximele absolute sunt situate între 35 şi 37 de grade", a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM, conform mediafax.ro

Pentru cei care vor căuta răcoarea la malul mării sau la munte, veştile sunt tot proaste. "În weekend, în zona litoralului va fi foarte cald, temperaturile vor depăşi în aer 30 de grade Celsius. De asemenea, nopţile vor fi tropicale, cu minime de peste 20 de grade Celsius. În zona de munte va fi puţin mai bine, dar temperaturile vor fi mult mai ridicate faţă de normalul acestei perioade", a mai spus Elena Mateescu.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră