Cod galben şi portocaliu de ploi abundente în aproape toată ţara

02 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cod galben şi portocaliu de ploi abundente în aproape toată ţara

ANM a emis două avertizări Cod Portocaliu şi Galben  de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, ploi însemnate cantitativ , valabile de duminică 2 iulie, ora 20, până luni 3 iulie, ora 23

Codul portocaliu este valabil pentru județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău.

Astfel, în cursul nopții de duminică spre luni (2/3 iulie) și pe parcursul zilei de luni,  instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale,  frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă de 50...70 l/mp și pe arii restrânse 80...90 l/mp.

Sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania se vor afla sub Cod Galben. Temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 și 50 l/mp.

Meteorologii precizează că duminică 2 iulie, în sudul extrem al țării indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia la orele amiezii de pragul critic de 80 de unități.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră