Imaginea fostului cancelar german Angela Merkel distrusă complet de război și legăturile cu Rusia

07 Dec 2021
Imaginea fostului cancelar german Angela Merkel distrusă complet de război și legăturile cu Rusia

Birourile în care își desfășoară activitatea fostul lider german sunt sub lupa Ambasadei Rusiei, unde, de la invazia Ucrainei din februarie, berlinezii lasă în mod regulat diverse simboluri și flori într-un gest prin care protestează împotriva războiului, potrivit thelocal.de.

Așa cum a fost numită ”cea mai puternică femeie din lume”, Merkel s-a retras în ultimele luni din lumina reflectoarelor, lucrând la memoriile sale și bucurându-se ocazional de serialele de televiziune, precum „The Crown”, care spune povestea deceniilor tulburi ale Reginei Elisabeta a II-a la tron.

Dar, în multe părți din Germania, sprijinul larg german de care s-a bucurat cândva ca apărător ferm al valorilor liberale occidentale s-a slăbit.

„La un an, lumea este în flăcări, Rusia a invadat Ucraina, prețurile la benzină și alimente au crescut peste măsură, iar Germania se teme de iarnă”, a scris Alexander Osang de la revista Der Spiegel, un vechi confident al Merkel.

„Angela Merkel a trecut de la model la vinovat, de la manager de criză la cauzatoare de criză”.

Prima femeie cancelar a Germaniei a fost acuzată că l-a liniștit pe președintele rus Vladimir Putin în numele unei bune colaborări între cele două puteri, în timp ce a adâncit dependența energetică a Germaniei de Moscova – nu în ultimul rând prin sprijinirea proiectului gazoductului Nord Stream 2 chiar și după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Hedwig Richter, profesor de istorie modernă la Universitatea Bundeswehr din München, a spus că pierderea statutului lui Merkel a fost „excepțională”, reprezentând o generație de eșecuri politice.

„Lipsa de moralitatea nu este același lucru cu politica reală”, a spus Richter pentru AFP.

„Guvernele din ultimii 16 ani au considerat că este realist să plaseze valori precum drepturile omului și protecția climei pe ultimul loc în politică. Dar acum realitatea dă înapoi.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pus vina în brațele lui Merkel, în special pentru decizia de la summitul NATO din 2008 de la București de a nu admite țara sa în alianță.

În aprilie, el i-a oferit o invitație cu multe subînțelesuri la Bucha, locul unui presupus masacru al civililor ucraineni, „pentru a vedea la ce a dus politica de concesii pentru Rusia în 14 ani”.

Penuria de energie care se profilează din cauza represaliilor ruse pentru sancțiunile occidentale a înrăutățit și starea de spirit împotriva lui Merkel acasă.

În dezbaterea publică, „Merkel a fost legată de acest război și cu siguranță de vină pentru lipsa gazului”, a spus Nico Fried, care a acoperit-o pe Merkel în toate cele patru mandate, în revista Stern.

„Întrebarea este ce rămâne din Merkel după 16 ani, dacă portretul ei istoric se estompează deja înainte de a fi chiar încadrat.”

„Îngrozitor de neglijat”

Doar 23% dintre germani ar vrea ca Merkel să revină la putere, potrivit unui sondaj al institutului Civey de la sfârșitul lunii noiembrie.

Richter a spus că Merkel a avut „mare realizări”, inclusiv admiterea a peste un milion de solicitanți de azil și a fi un far al „decenței” și „datoriei democratice” atunci când oameni puternici precum Putin și Donald Trump erau în marș.

Dar ea a spus că două greșeli de calcul cheie ar arunca o umbră lungă.

„În primul rând, incapacitatea republicii (germane) de a se apăra. Și pentru că acest lucru este strâns legat de dependența de combustibili fosili de Rusia, a aruncat în centrul atenției distrugerea planetei”, a spus ea.

„Guvernele Merkel au neglijat îngrozitor ambele probleme.”

Merkel, în vârstă de 68 de ani, a lansat o contraofensivă, argumentând că a acționat cu conștiință bună, având în vedere faptele de la fața locului la acea vreme.

Ea a spus că a încercat să folosească Nord Stream 2 ca monedă de schimb pentru a se asigura că Putin respectă acordurile de la Minsk din 2015 care vizează oprirea luptelor din Ucraina.

Merkel i-a spus lui Fried că i-a promis președintelui american Joe Biden anul trecut că, dacă Rusia va invada Ucraina, acordul construirii și folosirii conductei va fi abandonat - o amenințare pe care succesorul ei, Olaf Scholz, a făcut-o cu câteva zile înainte de începerea războiului.

Osang a remarcat ironia că „Putin al tuturor oamenilor, pe care ea i-a cunoscut atât de bine și de mult timp, cu toate trucurile lui, minciunile, laudele fictive” i-a tulburat reputația.

Una dintre lecțiile lui Merkel de la căderea Zidului Berlinului în 1989 că prăbușirea economiei, mai rău decât a democrației, a dus la autodistrugerea sistemului comunist.

Osang a spus că acest lucru a influențat abordarea ei în ceea ce privește comerțul cu China și acordurile energetice cu Rusia.

Ea a spus că cheltuielile de miliarde ale lui Scholz pentru a-i ajuta pe germanii care se confruntă cu prețuri mari la gaze sunt acum justificate.

„Nu toată lumea este în măsură să înghețe pentru Ucraina”, a spus ea.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră