Mame din Ucraina aşteaptă sfârşitul războiului în România: "În Kiev aveam o viaţă foarte frumoasă, acum nu mai am nimic"

28 Mar 2022 | scris de A.V.
Mame din Ucraina aşteaptă sfârşitul războiului în România: "În Kiev aveam o viaţă foarte frumoasă, acum nu mai am nimic"

Maria tocmai cumpărase un apartament cu trei camere în Kiev înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Acum se află în capitala României, Bucureşti, scotocind după şosete pentru fiica ei de patru luni într-o ladă cu haine gratuite pentru refugiaţi, relatează Reuters.

În jurul ei, alte mame care au fugit din Ucraina îşi făceau provizii de lapte praf şi scutece donate pentru bebeluşii lor.

Maria a plecat din Kiev împreună cu fiica sa Amelia, fiul ei Kirill, în vârstă de şapte ani, şi părinţii ei, după ce a auzit explozii în apropiere. Maternitatea în care a născut în urmă cu patru luni nu mai există.

"În Kiev aveam o viaţă foarte frumoasă, dar acum nu mai am nimic, doar copiii mei", a spus ea.

"Am pierdut totul. În fiecare dimineaţă, când mă trezesc aici şi aud avioane, mi-e teamă că războiul poate veni şi aici, în România."

Ea a închiriat un apartament în Bucureşti şi aşteaptă ca soţul ei, care lucrează la bordul unei nave, să se întoarcă pentru a decide ce vor face în continuare.

Peste 500.000 de persoane din Ucraina au fugit în România începând cu 24 februarie. Majoritatea s-au mutat deja mai la vest, în România au rămas însă în jur de 80.000 de persoane, în principal femei cu copii mici.

Acestea sunt foarte conştiente de pericolele la care s-ar putea expune dacă rămân în Ucraina.

"România nu este neapărat văzută ca o ţară de destinaţie finală, cu excepţia femeilor cu copii foarte mici cărora le este greu să plece mai departe de Ucraina, unde se află soţii lor", a declarat Cosmina Simiean Nicolescu, director general al unităţii de asistenţă socială a Primăriei Bucureşti.

"Avem un grup foarte mare de femei cu copii mici care vor rămâne în Bucureşti pentru o perioadă mai lungă de timp, iar copiii vor avea nevoie de servicii, creşe, grădiniţe."

Nicolescu a supervizat transformarea unui mare centru de conferinţe într-un adăpost de rezervă pentru refugiaţi, care rămâne nefolosit în acest moment, deoarece sunt încă disponibile adăposturi mai mici şi locuinţe private.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră